„Mařka nás měla jak svoji televizu,“ říká autorka ilustrované knihy o tetě z Valašska

30. květen 2022

Adéla Marie Jirků, umělkyně a ilustrátorka, po dlouhých 16 letech vydává u nakladatelství wo-men knihu věnovanou životu Mařky. Příběh vzdálené hluchoněmé tety, která dožila v jejich chalupě na Valašsku, dlouho čekal na dokončení. Obsahuje vzpomínky, portréty a krajiny, ale i art brut hlavonožce, které horalka srostlá se svým statkem sama nakreslila.

„Když jsem byla malá, nejdřív jsem se jí bála, pak mi lezla na nervy. Začala jsem si jí vážit až někdy ve dvaceti, když jsem o ní začala dělat knížku,“ vypráví Adéla Marie Jirků. Když jí došlo, že to není samozřejmost a že každý nemá svoji Mařku, rozhodla se autorka zachytit tradiční vesnický život konkrétního člověka, který byl zosobněním spojení s přírodou a krajinou Valašska. „Za celý svůj život nepoznala víc než jeden kilometr čtvereční – louky, zvířata a kraj lesa. Měla taky nasledované počasí,“ pokračuje Adéla Marie o své Mařce.

Ilustrace Adély Marie Jirků

Komunikačním prostředkem těm dvěma bylo kreslení, které se zároveň stalo médiem zachování vzpomínek a obrazů. Když si Adéla se svou sestrou v dětství na chalupě kreslily, ukázalo se, že to přirozeně zajímá i všudypřítomnou a záhadnou tetu. „Poletovaly tam papíry a voskovky. Mařka je čmajzla a pak jsme zjistili, že ona si taky čmariká,“ směje se Adéla zpětně až dětským tetiným hlavonožcům.

Ilustrace Adéla Marie Jirků

Ty jsou vedle ilustrací také součástí připravované knihy, která by měla vyjít na konci léta. Zatím její vydání může veřejnost podpořit v crowdfundingové kampani a spoustu nevydaných obrazů si prohlédnout v havířovské galerii Krystal.

Ilustrace tety Mařky
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.