Martin Barry z reSITE: Pražská náplavka by neměla být jen reklamou na pivo

17. červen 2014

„Město jako Praha si zaslouží něco lepšího, než aby na náplavce seděli lidé na kovových špuntech na přivazování lodí. Úprava po vzoru pařížského nábřeží by Praze velmi prospěla.“ Podle Martina Barryho, zakladatele festivalu reSITE, jsou městské náplavky místem pro lidi, a ne pouze pro reklamu na pivo.

Festival reSITE je mezinárodní platformou pro sdílení idejí a praktických zkušeností pro obyvatelná, konkurenceschopná a odolná města. Americký urbanista Barry jej založil před čtyřmi lety, diskuse a workshopy probíhají stejně jako v New Yorku, Moskvě nebo Londýně i v Praze.

Celý festival se točí kolem otázky, kdo formuje budoucnost města. Jak moc se odpověď na tuto otázku liší podle země, kde se festival koná?

„Základní téma – města, která jsou příjemnější pro život, zelenější a ekologičtější, participativnější – se nemění. Po konceptuálním začátku o projekt začalo konkrétně v Praze město samo jevit větší zájem, takže se v podstatě festival posouvá k tomu, že se řeší čím dál serióznější, konkrétnější otázky, bližší praxi a vzdálenější pouhému konceptu. Teď se navíc jedná o tom, že by se festival rozšířil do dalších šesti měst ve střední a východní Evropě,“ říká Martin Barry, zakladatel festivalu reSITE, který právě probíhá v Praze.
Poslechněte si celý rozhovor, navštívit můžete také večírek 19. 6. od 18:00 v areálu Forum Karlín, kde se seznámíte s hosty letošního ročníku.

autoři: Jakub Krásný , Tereza Havlínková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.