Martin Čech z Epidemie Records: Desku Forgotten Silence jsem toužil vydat jedenadvacet let

15. leden 2018

Umbra Nihil, Deaf & Dumb, Tábor radosti, Mistress of the Dead, Heiden nebo Somnus Aeternus, to jsou jen některé z kapel, které v uplynulých pětadvaceti letech vydaly své desky u původně humpoleckého, nyní pražského labelu Epidemie Records. Celou tu dobu za ním stojí jediný člověk – Martin Čech.

Jeho aktivity mají počátek v roce 1993, kdy začal coby teenager vydávat fanzin Epidemie, který se po čase stal jedním z nejlepších u nás. Ač odkojen osmdesátkovým thrashem i death metalem přelomu osmé a deváté dekády, začal tehdy Čech inklinovat spíše k punk-hardcorové scéně a jejímu DIY étosu. To vše v době, kdy si ještě velká vydavatelství upisovala metalové kapely. „Oproti tehdejší metalové scéně byla tahle víc akční,“ říká Čech o zdejším hardcorovém kvasu.

Záhy po založení zinu začal Čech vydávat i hudbu: nejprve kompilace, poté samostatné nahrávky. A s postupným odklonem od zinařiny se z něj stal i agilní promotér: na jejich prvním evropském turné hostil ceněné dronové duo Nadja, později uspořádal dodnes vzpomínané večery Prague Apocalyptic Evening, následovaly koncerty Agalloch či Negură Bunget. Právě dvě akce Prague Apocalyptic Evening byly výrazným impulsem pro jinak spíše podvyživenou tuzemskou scénu kolem žánrů jako industriál nebo neofolk – a podobně jako vydavatelské aktivity Epidemie měly přesah i přes hranice.

Veškeré jeho aktivity byly vždy navázány na to, co se vášnivému čtenáři Čechovi samotnému líbí a co má rád. A do jeho záběru spadá leccos, od funeral doomu přes technický death metal až po melancholický rock.

Ač pamatuje mnohé, nejsou Čechovy aktivity poznamenány planou nostalgií. Na začátek roku 2018 chystá Epidemie hned tři nové desky – jednak debut s postrockem koketujícího projektu Elbe, dále pak novinku finských Jääportit a v neposlední řadě nové album tuzemských experimentátorů Forgotten Silence, čímž dojde k pomyslnému uzavření kruhu spojujícího jednu z nejdéle aktivních kapel zdejší metalové scény s jedním z nejvytrvalejších vydavatelů.

Playlist:
Deaf and Dumb – The Beginning of Destruction
Hermafrodit – Architektura ostrých hran
Thy Catafalque – Piroshátú
Gospel of the Future – Géniové
Elbe – Stollenhau
Jääportit – Aaveinen

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.