Martin Stiller: Na kole po Evropě. S dětským vozíkem k francouzskému Atlantiku

3. duben 2016

Martin Stiller má za sebou velké cykloexpedice po Americe a Austrálii anebo 400 km z Vídně do Broumova za 24 hodin. Jak cestuje s malým dítětem? Jaká byla měsíční cesta napříč Francií? A jaké má plány s Britskou Kolumbií?

Cyklocestovatel Martin Stiller je autor knihy Světem na kole a pořadatel festivalu Cyklocestování, který má za sebou například 7000 km po USA (s Mexikem a Kubou navrch) a Austrálii na kole od západu na východ. Vloni se pustil do obnovy beskydské chaty Prašivá a s malou dcerou dál podniká rodinné výpady po Evropě. S cyklovozíkem cestoval Rakouskem, Švýcarskem a Německem, když bylo jeho dceři 8 měsíců. O jedno léto později se celá rodina vypravila napříč Francií, aby dojela až k Atlantiku.

Warm Showers a francouzská pohostinnost

Když mluví o francouzské měsíční cestě, vyzdvihuje Martin francouzskou pohostinnost, cyklostezku EuroVelo 6 – její polohu i kvalitu – a taky to, že se ve Francii podle něj mění přístup k cizím jazykům. „Země se mnohem víc otevřela angličtině a jiným světovým jazykům,“ říká. „Už nemám problémy s domluvou, na jaké jsem narážel dřív.“ Při cestování využívali Stillerovi síť Warm Showers (specializovanou cyklocestovatelskou obdobu couchsurfingu) a většinou stanovali na zahradách lidí, které po cestě potkali. „Dítě otevírá dveře pohostinnosti snad všude,“ shrnuje jednoznačné pozitivum rodinné cykloexpedice.

Jak se cestuje s malým dítětem?

„S dítětem, které ještě nechodí, je na cyklocestě problém špatné počasí. Když jsme kvůli miminu potřebovali zastavit, museli jsme vyhledávat nějaké boudy, autobusové zastávky a vlaková nádraží,“ shrnuje Martin Stiller jeden z možných zádrhelů. Stanování, kterého se někdy lidé na cestách s malým dítětem bojí, je naopak úplně bezproblémové. „Děti to jednoduše baví,“ dodává. Při plánování je potřeba počítat s výrazně menším objemem kilometrů, kvůli přestávkám. „Představa odpůrců rodinného cyklocestování nebo nadšených nových tatínků, že dítě je celý den v cyklovozíku a rodina ujede 100 km, je scestná.“

O plánech na letní sezonu 2016 mluví Martin zatím opatrně, ale láká ho Britská Kolumbie. „Plánuju ne podle cizích zážitků, ale hlavně podle dostupných faktů. A podle krajiny, kterou chci vidět. Skály, jezera, to jsou věci, které mě lákají.“

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka