Máte podlomené zdraví, ale doktoři nic nenašli? Možná je to v hlavě. Seznamte se s psychosomatikou

27. říjen 2020

„V naší kultuře máme tendenci oddělovat duši a tělo, ale duševní problémy se mohou projevit na těle,“ říká pro Balanc psycholožka a psychoterapeutka Julie Lipská o psychosomatice. Ne všechny nemoci jsou výsledkem psychické nepohody a naopak. Ale provázanost existuje a zanedbat péči o tělo nebo pohodu se nevyplatí. Ne vše je „v hlavě“ a při nemoci klesá i nálada, energie.

„Snažíme se vnímat duši i tělo, bereme v potaz jejich interakci.“ Psychosomatika je dnes oborem, který zajímá stále více psychologů, lékařů. Emoce jsou fyzické jevy, projevují se v těle, není to oddělené. Dlouhodobá nepohoda může vyvolat poruchy, dysfunkce, a dokonce i potíže s imunitou.

Julie Lipská

„Doktoři dnes většinou něco najdou, medicína je na výborné úrovni.“ Někdy však nestačí lékařská diagnóza na vysvětlení rozsahu problému. Občas i sami lékaři odesílají pacienty na somatické kliniky nebo terapie. Přichází i pacienti, kteří mají úzkosti nebo vztahové problémy či pocit vyhoření. A fyzické obtíže jsou na to navázané.

„Myslím, že každý má vnitřní kompas, moudrost, intuici. Čím častěji se k tomu obrátíme, tím lépe pro nás.“ Když máme se svým tělem a prožíváním dobré zkušenosti, spíše poznáme, kdy je lepší vyrazit na terapii a kdy za lékařem. Každopádně odborník by nás měl v případě omylu nasměrovat.

nemoc, trudnomyslnost, nemocný muž

Část lidí však vidí všechny potíže v hlavě a možná si tím škodí. „Nepředbíhejte, člověk je komplexní bytost a má tělo i duši.“ Obě složky spolu neustále interagují a bylo by špatné přehlédnout rakovinu nebo autoimunitní nemoc jen proto, že spoléháme na to, že vše je v hlavě.

Důležité je přijmout odpovědnost za vlastní zdraví a celý život. Lékaři i psychologové jsou odborníci, naše léčení je ale primárně naše věc. Nechat si napsat prášky nebo se z problémů vypovídat je přínosné, ale léčíme s pomocí, nejsme pasivní příjemci a nečekáme, že se zázraky samy stanou.

Poslechněte si všechny informace o psychosomatice a léčbě duše i těla v magazínu Balanc.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.