Meotar s Klausem Schulzem

3. červenec 2013

Meotar byl věnovaný jediné osobnosti a to rovnou osobnosti, která zásadním způsobem ovlivnila směřování celé současné experimentální hudby. Klaus Schulze se narodil po druhé světové válce v Berlíně a hudebně aktivní začal být na konci 60. let – pochopitelně tedy patří ke klíčovým hudebníkům krautrockového hnutí.

Poprvé dal o sobě výrazněji vědět coby člen později velmi populární kapely Tangerine Dream. Schulze ve formaci působil jako bubeník a nahrál se skupinou jedinou desku, debutové album Electronic Meditation.

Po pouhém roce ze skupiny odešel a založil kapelu vlastní – v Ash Ra Tempel se znovu věnoval bicí soupravě, zároveň ale začal prozkoumávat možnosti elektronických nástrojů. V Meotaru jsme hráli ukázku z debutové eponymní nahrávky Ash Ra Tempel, kterou v roce 1971 vydal label Ohr.

Klíčová je ale Schulzeho sólová práce, která se od poměrně komplikovaných experimentů postupem času vyvinula do téměř čistokrevného syntezátorového ambientu. Na prvních deskách ovšem ještě syntezátory nepoužíval – jak debut Irrlicht, tak nahrávka Cyborg ovšem v jeho diskografii zaujaly velmi výsadní postavení.

Schulze se s oblibou rozmachoval na ploše dvaceti minut nebo půl hodiny – stejně megalomanský byl i jeho nástrojový arsenál. Nejtypičtější dobové fotografie zachycují přemýšlivého Schulzeho, který sedí v tureckém sedu za hradbou syntezátorů a téměř nehybně vytváří zvukové drony. Tyhle tendence jsou dobře patrné na deskách Blackdance (1974), Timewind (1975) nebo Mirage (1977). Z každé z nich zazněla v Meotaru jedna ukázka.

Důvod, proč byl celý Meotar věnovaný Schulzemu, je jasný: v posledních letech se totiž vynořuje čím dál tím víc hudebníků, kteří jeho zvuk opracovávají a dál kreativně rozvíjejí. Některé typické Schulzeho postupy můžeme najít na aktuální desce skotských Boards of Canada Tomorrow’s Harvest, pokud ale chceme někoho vyloženě označit za Schulzeho nástupce, nemůže to být nikdo jiný, než klávesista Steve Hauschildt. Jeho skladba Blue Marlin celý díl uzavřela.

Playlist:
01 Tangerine Dream – Ressurection (Electronic Meditation, Ohr, Ohr 1970) 3:21
02 Ash Ra Tempel – Amboss excerpt (Ash Ra Tempel, Ohr 1971) 19:46
03 Klaus Schulze – Dungeon excerpt (Irrlicht, Ohr, Ohr 1972) 24:03
04 Klaus Schulze – Synphara excerpt (Cyborg, Kosmische Musik 1973) 22:45
05 Klaus Schulze – Ways Of Changes excerpt (Blackdance, Brain 1974) 17:17
06 Klaus Schulze – Windy Times (Timewind, Brain, Brain 1975) 4:57
07 Klaus Schulze – Crystal Lake excerpt (Mirage, Brain 1977) 29:15
08 Steve Hauschildt – Blue Marlin (Tragedy & Geometry, Kranky 2011) 4:20

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.