Město a důl fungující v symbióze? Ruda není uhlí, říká Greta Stocklassa, autorka dokumentu o Kiruně

24. září 2020

Dokument Kiruna – překrásný nový svět, který natočila česko-švédská filmařka Greta Stocklassa, mapuje osud stejnojmenného švédského města. Kiruna leží za polárním kruhem a kvůli dolu na železnou rudu se přesouvá o několik kilometrů, aby se mohlo pokračovat v těžbě. „Čekala jsem demonstrace a bojkot, ale záhy jsem pochopila, jak místní vnímají onu symbiózu s dolem, bez kterého by v první řadě neexistovala ani Kiruna,“ dodává dokumentaristka.

Hned po první návštěvě Kiruny bylo Gretě Stocklassa jasné, že o tom místě, kde se krásná příroda střetává s industriálním světem, musí něco natočit. „Kiruna mě uchvátila i dalšími tématy, nejen samotným přesunem města. Stala se pro mě zrcadlem moderní evropské společnosti v koncentrované podobě.“ I proto dala dokumentaristka nakonec svému dokumentu podtitul, který odkazuje ke stejnojmenné dystopické novele Aldouse Huxleyho.

V dokumentu tak autorka nakonec kromě přesunu samotného města sleduje osudy tří jeho obyvatel, kterými jsou sámská teenagerka Maja, jemenský uprchlík Abdalrahman a stárnoucí učitel Timo. „Timo mi zároveň otevřel dveře do Kiruny. První rok a půl, když jsem dělala rešerše, jsem se díky němu seznamovala s dalšími lidmi. A on za celou dobu zůstal jediným, s kým jsem se setkala, který zastával názor, že by se město nemělo přesunout vůbec.“

Sama filmařka podle svých slov záhy pochopila rozdíl oproti například uhelným dolům. „Železná ruda není to samé co uhlí. Potřebujeme ji všichni, od věcí denní potřeby až po lékařské pomůcky.“

Kdo v okolí Kiruny žil ještě před jejím vznikem, který je svázán s počátkem těžby železné rudy? Čím bylo natáčení komplikované vzhledem k umístění města za polárním kruhem? Proč je podle Grety Stocklassa Pavel Jan, který se postaral o hudbu k dokumentu, geniálním autorem? A jaké téma režisérka aktuálně zpracovává v chystaném novém dokumentu? Poslechněte si celý rozhovor s Gretou Stocklassa o Kiruně a snímku, který o tomhle městě natočila.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka