Město ovocných sadů. Praha je unikátem mezi metropolemi a neusíná na vavřínech

5. květen 2023

Nezisková organizace Na ovoce je komunitní webovou platformou, která od roku 2014 mapuje místa s volně rostoucími ovocnými stromy, keři a bylinkami. Ve spolupráci s místními spolky a městem ale realizuje i nové výsadby ovocných stromů a vydala také netradičního průvodce po ovocných stromech v Praze s názvem Pražské ovocné sady. „Aktuálně jich je v Praze přes 70 a nové přibývají,“ popisuje současnou situaci jedna ze zakladatelek Na ovoce Kateřina Kubánková.

V Suchdole a Úněticích jsou dokonce dva nové svatosady“, prozrazuje Kateřina Kubánková: Dva manželské páry si přály vysadit sad, tak jsme sehnali prostor a pomohli jim s tímhle specifickým svatebním darem. Vzniku nových sadů podle ní nahrává i specifičnost Prahy co se týče geografie. Pražské kaňony jsou pro stromy ideální a naopak nesvědčí tvrdé zástavbě, protože si s tím náročnějším terénem developeři nevědí rady.

Pražské ovocné sady

V mobilní aplikaci, do které mohou lidé sami ukládat nové stromy, aleje či sady, je už registrovaných na deset tisíc uživatelů. V naší mapě najdete víc jak 23 tisíc značek, což jsou nejen konkrétní stromy, ale i celé lokality včetně zahraničních. V samotné Praze má ovocné sady na starost magistrát, který iniciuje obnovu sadů, alejí i výsadby solitérních ovocných stromů včetně následné péče. My jsme zase v roli zprostředkovatele jejich úžasné práce směrem k veřejnosti, lidé totiž často netuší, že si ovoce mohou načesat a svobodně v sadech pobývat. Ale půjčujeme také vybavení, jako jsou například žebříky, dodává Kateřina Kubánková.

Který ovocný sad v Praze navštívila Kateřina Kubánková jako první? Co všechno organizace Na ovoce zastřešuje? A je Praha skutečně unikátem v množství ovocných sadů na svém území? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.