Méta Monde v Czechingu 2022: Kytaru už asi neuvidíte. Snažíme se víc dostat do virtuality

11. srpen 2022

Jakub Baierl a Roman Gordienko ze synthpopového dua Méta Monde byli dříve kolegové v IT firmě – až potom kapelní spoluhráči. Letos patří mezi nominované Czechingu 2022, v rozhovoru s nimi se ale dozvíte, že chybělo málo a společně by se místo konceptuálně laděného hudebního projektu Méta Monde realizovali třeba v rámci provozování vlastního baru.

Méta Monde se společně s dalšími nominovanými v exportním projektu Czeching představí 15. září v klubu Fuchs2. Šestnáctičlenná zahraniční porota, složená ze zástupců evropských festivalů a rádií, z nich pak vybere vítěze, který mimo jiné vyrazí na festival Eurosonic Noorderslag do nizozemského Groningenu.

Více informací o hudebně exportním projektu Czeching 2022 najdete zde.

Proč jste si pro natáčení Czechingového videa vybrali právě kinosál a kterou jste zvolili písničku?

Roman: Chtěli jsme využít videoprojekce, které často využíváme při našich koncertech. Proto jsme zvolili místo, kde je projektor, který nám umožnil promítání přes naše hraní, takže jsme mohli zapojit i tu vizuální a grafickou stránku. Ten singl byl CU2NITE, náš nejnovější song.

Jsou projekce něco, co od vás uvidíme právě i na Czeching Showcasu 15. září?

Jakub: Určitě, můžete se těšit na konceptuální vizuální stránku naší kapely. Vizuál byl vlastně něco, co nás doprovázelo už od začátku. Teď se k tomu chceme víc vracet, chceme ukázat, že nejsme umělci jen co se hudby týče, ale taky vizuálů.

Jste jediné duo v letošním ročníku. Jak máte vlastně rozdělené role v kapele kromě toho, že ty, Kubo, zpíváš, jsi za synťáky a kytarou a Roman hraje na baskytaru?

Jakub: Kytaru už teď asi neuvidíte. Myslím, že se budeme víc snažit dostat se do nějaké digitální sféry, do virtuality. To rozdělení je celkem jasné. Já se snažím obstarávat co nejvíc po hudební stránce a Roman jako art director toho našeho dua se snaží dostat veškerý potenciál a cit naší hudby do vizuálu.

Znamená to, že Roman se stará výhradně o vizuální stránku kapely a Jakub je ten, kdo píše písničky, nebo na tom se podílíte společně?

Roman: Na písničkách se podílíme společně z pohledu jejich koncepce a obsahu, ale hudební stránka je většinou na Jakubovi.

Potkali jste se v IT firmě, to znamená, že jste byli dřív kolegové než spoluhráči. Jak vlastně vypadal vznik Méta Monde?

Roman: Oba jsme měli ještě předtím nějaké zkušenosti s hraním v několika různých kapelách a hudba byla to, co nás spojovalo. Byla společným bodem, díky kterému jsme se začali kamarádit. Téma společného hudebního projektu bylo vždycky ve vzduchu a buď jsme se tomu přibližovali, nebo naopak začali řešit nějaké jiné projekty. Měli jsme plány otevřít bar nebo značku s oblečením a spoustu různých věcí a pak najednou přišla taková nálada, že jsme si řekli: „Jo, tohle je ten čas, můžeme spolu založit kapelu.“

Minulý rok jste vyhráli Startér – hitparádu neobjevených Radia Wave. Zároveň jste ale v tu dobu už měli venku propracovanou debutovou desku Méta Mondes. Byl tam díky Startéru nějaký odpich, který jste podle vás potřebovali?

Jakub: Určitě, minimálně je to nějakej feedback. Ať už se jedná o kamarády z fanouškovského sboru nebo lidi, kteří fungují v hudebním průmyslu, tak ti dají feedback, že to, co děláš, má nějakou větší hodnotu. Utvrdí tě v tom, že v tom můžeš pokračovat, což je určitě fajn. I my děláme to, co nás baví, i když to nikdo nebude poslouchat, ale tohle bylo utvrzení v tom, že: „Hele, vy to vlastně děláte docela dobře, pokračujte v tom.“ Hrozně nás to nakoplo.

Méta Monde

Váš live setup je poměrně jednoduchý – a teď nemyslím ve výsledném zvuku, ale v tom, že zkrátka hrajete ve dvou. Připouštíte možnost, že vás někdy uvidíme na pódiu ve více lidech?

Jakub: Jsme otevření těmto nápadům, jelikož jsem hrál dvacet let v kapelách, kde byla spousta bubnů a už moc nechci zažít, že sbírám po každém koncertě miliardu bubnů a balím je do casů. Zvykli jsme si na to, že jsme docela kompaktní kapela. Můžeme mít prostor na to mít manažerku a nějaké groupies s sebou a je to daleko příjemnější, než mít další členy, kteří zabírají místa v autě. (smích)

Ty se kromě Méta Monde věnuješ ještě dalším hudebním projektům. V rámci svojí sólovky Bariel jsi členem YOGA Kolektivu a nově vystupuješ také v triu po boku TMA a Terezie Kovalové. Mění tohle nějak dynamiku Méta Monde?

Jakub: Mění to dynamiku z toho pohledu, že víc a víc prostupuju do nějaké elektronické sféry. Sbírám kontakty i odtud, kde lidé poslouchají jinou muziku, fungují i dost jinak. A i to, jak skládám hudbu, může mít samozřejmě na to vliv. Ale hlavně to beru v tom, že tam odevzdávám, co by mi v Méta Monde třeba chybělo. Dávám tam veškerou míru improvizace, což v Méta Monde nedělám. Tohle je konceptuální věc, kterou vymýšlíme ve dvou a musí to mít hlavu a patu. Ta elektronická sféra je vlastně tam, kde funguju hodně pro lidi.

Správně říkáš, že tam fungujete ve dvou, tak jak tohle vnímá Roman, vnímáš to částečně jako nevěru, nebo to vítáš, že si Kuba užije i mimo Méta Monde?

Roman: Ne, vůbec, to je úplně v pohodě. Oba máme ještě nějaké umělecké projekty, já se taky snažím dělat vizuální věci, videoprojekce a nemusí to být nutně spojené s Méta Monde. Ale na druhou stranu každý sbíráme zkušenosti a potom to přinášíme do kapely.

Kdybyste vyhráli Czeching, a jeli tím pádem na největší showcasový festival Eurosonic Noorderslaag do Nizozemska, tak by to bylo vaše první zahraniční hraní. Tam je to, myslím, hodně o schopnosti zaujmout a přijít s něčím, čím se vryjete do paměti. Přemýšlíte nad tím v rámci vašeho vystoupení – třeba i na chystaném Czeching Showcasu?

Méta Monde

Jakub: Měli jsme několik schůzek a plánujeme další release, který už asi nebude ve formě singlu. Možná ještě nějaký singl vypustíme dřív, ale celé by to mělo mít opět nějaký konceptuální záměr, který jsme měli ze začátku, kdy si nás všichni pamatovali, že jsme nějaká “vesmírná kapela”. Teď máme úplně nový koncept a chceme to představit hlavně na tom Czechingu.

Zeptal bych se vás, jaký máte společný cíl, ale tím, že se dobře známe, tak to asi přeskočím. Vy chcete hrát na Primaveře, že jo?

Roman: Jo, to je v plánu.
Jakub: Primavera je samozřejmě takový můstek, Glastonbury bude taky můstek.

Vy jste letos byli na Primaveře jako fanoušci, že?

Jakub: Hrozně dlouho jsme čekali, že nás tam někdo pozve a žádná nabídka nepřišla. Tak jsem si prostě koupili vstupenky a jeli jsme tam, no.

Poslechněte si celý profil a rozhovor s Jakubem a Romanem ze synthpopového dua Méta Monde, které se účastní letošního Czechingu.

Méta Monde
autor: Filip Černý
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.