Michal Josephy v Diagnóze F: Deprese u zvířat aneb když hyena léčí

16. duben 2015

O tom, že lidé trpí depresí, jsme již v Diagnóze F mluvili. V rozhovoru s antropologem Michalem Josephym můžete však na depresi nahlédnout poněkud nezvyklým úhlem pohledu – mluvili jsme o podobnostech projevů deprese u lidí a u zvířat i o tom, jak se liší vnímání deprese z hlediska některých kultur.

U zvířat hovoříme spíš o depresivním chování než o depresi, neboť zvířata nedokážou dostatečně popsat prožívané pocity a ty pak nelze kategorizovat dle diagnostických kritérií. Můžeme u nich však pozorovat neverbální projevy depresivního chování, a to jak v mimice obličejové, tak v projevech tzv. anhedonie, kdy zvíře ztrácí chuť k činnostem, které mu jinak přináší slast, ať už jde o hru, přijímání potravy nebo sexuální aktivity. Zde je paralela s „lidskou“ depresí zřejmá – anhedonie je jedním z příznaků těžké deprese.

Podobnosti deprese u lidí a depresivního chování u zvířat se využívá i v rámci testování antidepresiv v preklinických studiích. „Po nasazení antidepresiv se u zvířat příznaky anhedonie snižují na nižší míru, zvířata pak jsou schopna života, rozmnožování, zaujímání dominantního postavení v rámci hierarchie společenství,“ popisuje účinek antidepresiv u zvířat antropolog Michal Josephy. Zajímavé je, že zatímco u lidí nastupuje účinek antidepresiv v řádu týdnů, u zvířat jde spíš o minuty až hodiny.

Michal Josephy mluvil v Diagnóze F i o funkci, kterou může mít deprese, resp. její projevy u zvířat. „Může pomoci například tím, že šetří energii. V rámci soubojů o společenskou dominanci by jedinec, který by neustále prohrával, třeba i v bitvách o samice, pokud by se nestáhl do ústraní a nechoval se nenápadně, až depresivně, mohl být zabit.“ V lidském světě nás případné projevy deprese mohou chránit například před psychickou bolestí.

„Deprese je skutečně mezi kulturami velmi rozdílná, zejména mezi východem a západem. Zatímco my oddělujeme duši od těla, směrem na východ je deprese vnímána spíš jako záležitost těla. Například v Paňdžábu nehovoří o depresi, ale o potápějícím se srdci,“ říká v rozhovoru Diagnózy F Michal Josephy.

Poslechněte si celý rozhovor.

Odkaz:
Blog Mgr. Michala Josephyho, Ph.D.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.