Mimozemská diktatura a ryby s lidskými tvářemi. Komiks Aldebaran je výtvarně strhující sci-fi

13. květen 2022

Lidská kolonie na planetě Aldebaran-4 už je několik generací odříznutá od Země. Diktátorský režim utlačuje místní obyvatele, zatímco ve zdejším oceánu nejspíš žije tajuplná mocná rybí bytost, která může pro kolonisty znamenat ohrožení i naději. Takhle vypadá zápletka francouzské komiksové série Aldebaran, která patří do edice Mistrovská díla evropského komiksu nakladatelství Crew.

Autorem Aldebaranu je výtvarník a scenárista, který pracuje pod pseudonymem Leo. Autor, vlastním jménem Luiz Eduardo De Oliveira, žije ve Francii, ale narodil se v Brazílii a část života prožil také v Chile a Argentině. Tahle životní zkušenost ovlivnila nejen jeho imaginaci, ale také odpor k totalitním režimům, který se do Aldebaranu výrazně otisknul.

Obálka komiksu Aldebaran.jpg

Přestože zápletka komiksu by mohla slibovat ambiciózní fantastiku o mimozemské diktatuře, Leo ve skutečnosti vytvořil tradiční sci-fi, která se drží při zemi, co se týče reálií, a má dobrodružný děj, který jde z akce do akce. Soustředí se také na mladé hrdiny a najdeme tu i výraznou milostnou linku. Autor je zároveň mnohem lepší výtvarník než scenárista – i na poměry francouzského komiksu je Aldebaran až příliš upovídaný a akční scény lehce strnulé.

Kresba celkově je ale předností komiksu. Leo navazuje na klasickou francouzskou linku, která si zakládá na realismu a velkém citu pro detail. Nejvíce jeho talent vynikne ve scénách s mimozemskou faunou a flórou planety. Na Aldebaranu-4 žijí bizarní tvorové jako ryba s lidskou tváří nebo predátor, který svým tělem napodobuje vzhled vyhlédnuté oběti. Tematicky se Leo občas dokonce blíží knihám jako Solaris nebo Anihilace, kde se lidé potkávají s radikálně cizími ekosystémy, které nemohou nikdy pochopit.

Komiks pochází z 90. let a Leo na něj navázal dalšími sériemi jako Betelgeuse nebo Antares. Příběhy z tohoto univerza dělá dodnes. Uvidíme, jestli se na planety jeho vesmíru podíváme i v českých překladech. První díl je rozhodně solidní a vizuálně poutavá komiksová sci-fi.

Více o zvyšování porodnosti, politických vězních a nadpřirozených rybách si poslechněte v recenzi.

Z komiksu Aldebaran
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.