Ministerstvo rapu, taneční vizionáři a funková vymletost. DJ Alyaz drží prst na parketu doby

13. listopad 2020

DJ Alyaz je stálice tuzemských line-upů už nějaký ten pátek. Hlava labelu Sapyens Records má prsty v řadě klubových projektů a uši plné nejčerstvějších bass hybridů – na svou rapovou minulost ale stále nedá dopustit. Stejně jako na pořádný Flám-starter!

Alyazovu selekci jsme načali perkusivním perfekcionistou Nikki Nairem, jeho aktuálním klubovým crushem. Záhy jsme zabrousili ke kořenům tzv. purple soundu, které lze ještě před Rustiem jednoznačně vystopovat až k bristolskému Jokerovi. Ten Alymu přirostl k srdci natrvalo  stejně jako rytmus 160 bpm, ať už v původním podání chicagské kliky kolem DJe Rashada (RIP) a DJe Spinna, nebo třeba coby tribální futurismus dua Africa Hitech.

Jeho vášeň pro elektronické inovátorství však pochází už z dob, kdy poprvé od strýce slyšel The Prodigy, kteří mu řádně zamávali s hudebním paradigmatem. Z kytarových počátků si ale stále nese určitou názorovou vyhraněnost a nekompromisní zapálení pro věc – podobné, jaké čpí z nesmlouvavých riffů Ministry.

Z klubové politiky na rapově akademickou půdu jsme si pak v lehčím duchu odskočili s jeho nestárnoucím guilty pleasure v podobě domácích funkových věrozvěstů J.A.R. a na závěr to celé spláchli hutným a stále velmi výživným remixem R&B seladona Jeremiha od dua Funkystepz.

Funkové kroky Františka Janečka se nakonec nekonaly, ale do skoku nám bylo i tak. Ostatně, když vám srdce tepe rychlostí 160 úderů za minutu, je těžké si sem tam nevyhodit z kopejtka.

Kolik tour po USA má Alyaz zatím na kontě? Jak tráví čas během karantény? A co si nechá zahrát na pohřbu? Poslechněte si Flám s DJem Alyazem!

Playlist:

Big Dope P  Bounce 94
Nikki Nair  Pah
Joker  Purple City
Ministry  N.W.O.
FVLCRVM  Silicon Fields
The Prodigy  Break and Enter
J.A.R.  Jsem vymletej
Africa Hitech  Out In The Streets
DJ Rashad  Let U No ft. DJ Spinn
Jeremih  All The Time (Funkystepz Bass Mix)

 

autoři: Jan Bárta , Kewu
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.