Mistr syntezátorů z Brna. Streamujte exkluzivně novou desku HRTL

29. listopad 2017

Letošní finalista exportní soutěže Radia Wave Czeching a jeden z nejoceňovanějších českých elektronických producentů Leoš Hort aka HRTL se vrací s novou deskou. Album od HRTL nazvané Yellow Mellow, které vyjde u brněnských Nona Records, si můžete už teď s předstihem pustit na webu Radiu Wave. Album oficiálně vychází v sobotu 2. prosince a bude dostupné i na vinylu.

Neuběhl ani rok a půl od doby, kdy jsme na Radiu Wave v rubrice Deska týdne probírali HRTLovo album Dataloss, a Leoš Hort se díky neúnavnému živému hraní vypracoval v jednoho z nejžádanějších českých producentů, jehož improvizované sety plné zvuku modulárních syntezátorů slýchávají stejně často fanoušci v České republice i v zahraničí. Jak jsme mohli vidět třeba i na Radio Wave Live Session v unikátních prostorách kaple Božího těla v Olomouci, jeho live sety jsou postavené na energickém tanečním soundu. Ve studiu se pak pochopitelně věnuje detailnější práci se syntezátory, které si často sám staví.

Nová deska Yellow Mellow, která kompletně vznikla na hardwarových syntezátorech, samozřejmě motiv improvizace neopouští, na rozdíl od HRTLova koncertování je ale poslechovější a stejnou měrou působí na tělo i na mozek. Na ploše sedmi tracků nás Hort provádí emotivním deep housem, osmdesátkovými melodiemi nebo acidovými zvuky. Track No Man Culture na chvíli úplně opouští beaty a nabízí ambientní atmosféru, skladba Hollow Point je zase postavená na modulovaných perkusích.

Leoš Hort alias HRTL je špičkovým umělcem v oblasti modulárních syntezátorů, zakladatelem brněnského kazetového labelu Bükko Tapes a aktivním členem kolektivu kolem firmy Bastl Instruments, která vyrábí table-top a modulární elektronické hudební nástroje. HRTL studoval na univerzitě Pécsi tudományegyetem u maďarského umělce Balázse Kovácse a na brněnské FaVU multimediální umění. Vystupuje často na festivalech jak ve své domovské zemi, tak v zahraničí.

autor: Radio Wave
Spustit audio