Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: mladí učitelé, americké věznice a brexit

1. listopad 2016

V čerstvém programovém výběru Radia Wave vám doporučíme několik materiálů, které jsme pro vás v uplynulém týdnu připravili. Vyzpovídali jsme několik pedagogů generace Y a navštívili kadeřnické učiliště, nahlédli pod vrstvu make-upu a připravili karlovarské filmové tipy.

Jakub neplánoval, že bude učitelem, a přesto teď stojí za katedrou středního odborného učiliště. Eva naopak učit chtěla, teď pracuje na prestižním pražském gymnáziu. Tomáš, který vyučuje ve škole pro neslyšící, se stal pedagogem z pragmatických důvodů. Mladých učitelů jsme se ptali nejen na jejich motivace k volbě profese, která má u nás daleko ke společenské prestiži i adekvátnímu platovému ohodnocení. Na jaké překážky při práci naráží? Co jim přináší největší uspokojení? To zjišťoval Jonáš Zbořil. Jana Patočková se zase s mikrofonem vydala na kadeřnické učiliště, aby si ověřila, co je pravdy na nejrůznějších mýtech, které se o „učňácích“ tradují. Vrátila se s perfektně zastřiženým mikádem a s reportáží, kterou si můžete poslechnout tady.

I když se americký seriál Orange Is the New Black nikdy nepočítal mezi nejlepší televizní dramata současnosti, je něčím přelomový. Povedlo se mu totiž nejenom změnit představy o tom, jak dnes může vypadat úspěšný seriál, ale i povědomí o vězeňské každodennosti v zemi, kde žije přes 2 200 000 odsouzených. To říká Táňa Zabloudilová ve své recenzi čtvrté řady seriálu založeného na autobiografii Piper Kerman, dívky z dobré rodiny, která se kvůli praní špinavých peněz pro svoji přítelkyni-dealerku dostala do vězení. Přečtěte si, čím nám nepříjemně připomíná, že vězení je součást reality, na které se sami podílíme. A jestli se vám seriálové zpracování poměrů v soukromé americké věznici nezdá realistické, podívejte se taky na shrnutí reportáže Shanea Bauera, který se nechal na čtyři měsíce zaměstnat v mužské věznici v Louisianě, aby prostředí a jeho problémy ohledal přímo na místě. Co tam zažil, se dozvíte v našem aktuálním výběru z médií, který ve vysílání slýcháte každou středu.

03657860.jpeg

Že Peneři Strýčka Homeboye hlasují proti „za***nejm náckům“, je známá věc. Aktuálně to potvrdili čerstvým videem Fuck Off!, ve kterém se vymezili proti všem formám xenofobie a nenávisti šířené veřejným prostorem. Proč jsou dnes právě takové hlasy potřebné, vysvětlil ve svém komentáři Miloš Hroch.

Pochopitelně jsme se věnovali i poněkud jinému hlasování s dalekosáhlými mezinárodními důsledky – britskému referendu o vystoupení z EU. Krátce po dramatické volbě Britů okomentoval Jan Motal její generační rozměr a Michal Kašpárek si posvítil na častý diskuzní argument, že podobné situace jsou jasným vzkazem pro politické elity, aby víc naslouchaly svým voličům. A abychom jen zpovzdálí nekibicovali, spojili jsme se i s několika mladými Čechy a Češkami, kteří žijí v Británii, aby nám popsali, jak brexit prožívají oni.

Zdá se, že některé ženy už jsou unavené masivním líčením. Celebrity i obyčejné ženy se vrací k obličejům s minimálním množstvím příkras. Na českém Facebooku tento trend propaguje třeba Zuzana Dostálová se svou stránkou Prolomit ledy – má odvážná rána. Sociální síť Instagram se zase snaží podporovat inspirativní příběhy oproti dokonalému vzhledu. Co se skrývá za trendujícím hashtagem #NoMakeUp, vám vysvětlí Hanka Biriczová.

Jako každý rok pro vás budeme bedlivě sledovat dění na právě vypuknuvším karlovarském filmovém festivalu. Aleš Stuchlý a Vít Schmarc z filmově-kritického magazínu Čelisti budou pilně nasávat lázeňské prameny a referovat o festivalovém cvrkotu prostřednictvím pravidelných blogů a vstupů do vysílání. Ve čtvrtek 7. července pak uslyšíte Čelisti živě přímo z Karlových Varů. Ještě předtím pro vás ale máme pečlivě sestavený výběr festivalových tipů, kterým byste měli věnovat pozornost. A kdyby vám náhodou nestačil, projděte si i doporučení několika filmových kritiků i tvůrců.

Pěkné letní dny s Radiem Wave.

autor: Robert Candra
Spustit audio