Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: Predátorské deníky

11. červen 2016

V aktuálním výběru z programu Radia Wave za uplynulý týden se podíváme například na kauzu tzv. predátorských časopisů, zavzpomínáme na kuponovou privatizaci a vysvětlíme si, proč je dobré psát si deník a neprodukovat zbytečný odpad.

„Moje děti žijí úplně normální život. Nikdo nemusí vědět, že jsou oblečeny celé ze second handu. Jsou to teenageři, takže se snažím poslouchat, jaké značky se jim líbí, a ty jim potom kupuji, ale z druhé ruky. Do všeho je zapojuji, když jsme šli nakupovat do obchodu, který prodává věci bez obalu, tak jsem jim dala vybrat jakékoliv sušenky nebo sladkosti. Vědí takhle, jak chutnají ‚opravdové‘ potraviny,“ říká americká propagátorka životního stylu „zero waste“ Bea Johnson. V jejím přístupu jde ale o víc než jen o neprodukování zbytečných odpadů – spotřebitelský minimalismus je podle ní taky klíčem ke štěstí a rovnováze. Podívejte se, co jsme natočili na její pražské přednášce.

Své pokroky při minimalizaci odpadů si můžete třeba zaznamenávat do deníku. K čemu všemu jsou deníkové zápisky dobré, čím vás okamžitě i zpětně obohatí a jaká dobrodružství se můžou skrývat i ve zdánlivě banálních poznámkách, zjistíte tady.

03646840.jpeg

Rozhodně byste ale neměli psát do tzv. predátorských časopisů. Tohle téma, které už delší dobu hýbe českou akademickou sférou, připomněla nedávná konference Parazitické vztahy v akademickém publikování. Predátorské časopisy za poplatek publikují texty bez recenzního řízení, a umožňují tak jejich autorům a institucím, v nichž pracují, čerpat ze státního rozpočtu prostředky na vědu za nerelevantní články. Taková praxe je živena potřebou akademických pracovníků a studentů publikovat a nedostatečnými etickými standardy. Víc se dozvíte z rozhovoru s Terezou Krobovou a Jaroslavem Švelchem z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Neméně znepokojivým trendem je rostoucí počet lidí bez domova, kterých je u nás zhruba 180 tisíc. Přestože podle odborníků se bude toto číslo do budoucna zvyšovat, pokud nedojde k systémové nápravě, zákon o sociálním bydlení, jehož zavedení vlády slibují už od roku 2007, stále vázne. Přečtěte si, proč tomu tak je, v čem by měl zákon pomoci i jak zatím některé obce a města řeší situaci po svém.

Hostem Radia Wave byl tento týden mimo jiné filozof, pedagog, překladatel a publicista Jan Sokol. U příležitosti jeho nedávných osmdesátin jsme v profilovém rozhovoru mluvili například o důležitosti médií pro demokracii nebo o jeho motivaci k přispívání do internetové Wikipedie, kterému se velmi aktivně věnuje, a taky jsme se ohlíželi za jeho neúspěšnou kandidaturou na prezidenta v roce 2003.

03645168.jpeg

Minulost byla i tématem rozhovoru s Martinem Kohoutem, režisérem dokumentárního filmu Česká cesta, mapujícího kuponovou privatizaci v polistopadovém Československu. „Najednou jsme si řekli: vždycky jsme sledovali individuální, spotřební cíle a kapitalismus nám umožní se takto chovat dál. V roce 89 byl ve skutečnosti velký deficit idejí, ačkoliv se na to období vzpomíná jako na dobu naplněnou idejemi. Když si to rozebereme, tak vidíme, že v těch hlavách to běželo po jiných kolejích, než je ten kýčovitý obrázek, kde Havel mluví o koncepci nepolitické politiky nebo se někde čte Paralelní polis,“ zpochybňuje tradovaný příběh tehdejší idealisticky naladěné společnosti Kohout, který o československé ekonomické transformaci psal i diplomovou práci. Poslechněte si, jak režisér mluví třeba právě o roli Václava Havla v procesu privatizace.

Aktuální Deskou týdne bylo album Tempo ruské hudebnice Olgy Bell. Porovnejte oba verdikty našich recenzentů a rovnou si přečtěte či poslechněte hodnocení dalších novinek – debutové desky punkové Kovadliny, posmutnělých Whitney nebo kanadského producenta Kaytranady, případně čerstvých releasů Marka Pritcharda, Antwooda a Boys Noize nebo bizarní numetalové kreace Jamese Colea. Rubrika Východiska, která soustavně mapuje nejen hudební podzemí střední a východní Evropy, tentokrát představila polské sesterské duo WIDT. A určitě si poslechněte taky rozhovor s legendou české metalové scény Františkem Štormem z Master’s Hammer v pořadu Echo Viktora Paláka.

03644469.jpeg
autor: Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.