Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: Skuteční dřevorubci a putinovský swag

28. květen 2016

Aktuální výběr toho nejzajímavějšího z programu Radia Wave za uplynulý týden vás zavede mezi tvrdé chlapy s motorovou pilou i za ruskou vlasteneckou módou, projdeme se pod oblouky pražského Negrelliho viaduktu i po slackline v mnohasetmetrové výšce.

„Člověk, aby se mohl stát dřevorubcem, musí mít slušnou fyzickou kondici, šikovnost a vytrvalost. Práce v lese je taky o určité míře samostatnosti a vytrvalosti,“ říká Vlastimil Sahula z lesního závodu Konopiště. Jedním z velkých témat pro nás tento týden byla právě mnohdy romantizovaná profese dřevorubce. Naše reportérky vyrazily přímo mezi lesní dělníky – a vy si tak můžete přečíst, poslechnout a prohlédnout, jací jsou, zjistit, co přesně dělají a co k tomu musejí umět, v kolik vstávají, jak dokážou pokácet kmen přesně tam, kam chtějí, nebo jak se v lese pracuje s koněm i s obřím harvestorem. A taky co říkají na městský trend tzv. lumbersexuálů: „Dlouhé vousy tady nikdo nenosí, do vousů totiž lezou klíšťata.“

Po oslím můstku módních trendů se můžeme sklouznout rovnou do Ruska. Obsese válkou se tam v posledních několika letech projevuje i v módě mladých ruských návrhářů nebo rétorice zdejších veřejných kulturních institucí. Kromě triček s Putinem ve slunečních brýlích, která vám prodají už na letišti, existují i módní kolekce balaclav a maskáčových kompletů inspirovaných anexí Krymu, označovaných v Rusku jako projevy stylu „combat chic“ nebo „patriotic glamour“. Zjistěte, proč i ruské veřejné kulturní instituce jako muzea, knihovny a kulturní centra nadužívají slovo „válka“ a proč najdete předměty s Putinovým portrétem v obchodech vystavené na prominentních místech.

Pražský Negrelliho viadukt, technická a kulturní památka z konce 19. století, čeká na odkládanou rekonstrukci, která by měla začít příští rok. Místa pod jeho oblouky na karlínské straně dnes slouží hlavně jako nevzhledná skladiště a parkoviště. Pražské občanské sdružení Centre for Central European Architecture chce, aby při rekonstrukci v obloucích viaduktu vzniklo po berlínském nebo vídeňském vzoru kreativní centrum – unikátní prostory by tak zaplnily kavárny, bistra, malé lokální obchody se specifickým zbožím, ale i neziskovky a další nevýdělečné projekty, například rezidentní ateliéry umělců. Projděte se s Yvette Vašourkovou kolem viaduktu a dozvíte se víc o konceptu CCEA.

03637618.jpeg

„Klimatická změna bývá příčinou konfliktů, válek a přesunů obyvatelstva. Migrace byla vždy podmíněná tím, že se někde změnily podmínky, a lidé se tam už nemohli uživit a odcházeli jinam. V historii šlo ale o regionální proměny, dnes je to globální jev, který se týká stovek milionů lidí. Pokud to jde, přesouvají se nejdřív v rámci svého státu, pokud to nejde, míří dál,“ řekl Jan Hollan z Centra výzkumu globální změny Akademie věd ČR v rozhovoru On Air. Dozvíte se v něm, jaké změny mají podle něj nejvážnější dopady, jak se projevují u nás i ve světě a co proti tomu můžeme dělat.

Aktuální Deskou týdne Radia Wave byl tentokrát výrazný domácí počin – album Help it to Die táborské kapely Veena, která se po sedmi letech sešla k nahrávání nikdy nevydané dlouhohrající desky ve stejné sestavě, v jaké se kdysi rozloučila. „Výsledná nahrávka působí nenuceně a zdá se, že má uzavírat jednu kapitolu táborské scény, která zůstala dlouho nedopsaná,“ říká hudební redaktor Miloš Hroch a hodnotí album 70 %. „Album konečně představuje první pravdivou výpověď o zvuku kapely,“ doplňuje Daniela Kadlečková a dává 80 %. Porovnejte obě recenze a pusťte si taky záznam aktuálního dílu pořadu Špína, jehož hosty byli právě členové Veeny.

Sport zvaný slackline má různé disciplíny. Tou, která nejvíc bere dech, je bezesporu highline. V ní se slacklineři provazochodecky pohybují na popruhu ve výšce větší než 10 metrů – slackline je napnutá nejčastěji mezi skalami, ale také mezi budovami nebo stromy. 20letý Čech Danny Menšík, považovaný nejen doma za zázračné dítě slackliningu, a jeho francouzský kolega Nathan Paulin se rozhodli, že nebudou troškařit a svoje předcházející (longline) výkony pod hranicí 500 metrů trumfnou rovnou dvojnásobně. Ve Francii přešli 1020 metrů dlouhou slackline ve výšce 650 metrů. „Nechybělo málo a zase bych to nedal. Byli jsme ale s Nathanem oba strašně motivovaní, abychom to tam poslali a nemuseli už na lajnu jít znova,“ popisoval svůj úspěšný třetí pokus Danny v pořadu Casablanca. Poslechněte si, jaké hranice hodlá světový rekordman ještě posouvat.

03634193.jpeg

A do příštího týdne si s námi určitě zavzpomínejte na doby, kdy byly procesory s gigabitovým výkonem sci-fi a kamaráda v sousedství, který měl „čtyřiosmšestku“, všichni považovali za šlechtu. Vyzkoušejte si v našem kvízu, jak dobře si pamatujete herní pionýry a nakolik jste dávali před monitorem pozor u Super Maria nebo Prehistorika.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.