Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: vše o smrti, R&B a exekucích

5. prosinec 2016

V průběhu minulého týdne se Radio Wave intenzivně zabývalo několika většinou ne právě veselými, ale o to důležitějšími tématy. Prozkoumali jsme různé aspekty smrti a umírání, mluvili o exekucích nebo skandálu ohledně sexuálního zneužívání dětských fotbalistů, který otřásá Británií. Ale věnovali jsme se i žhavé současnosti tzv. alternativního R&B a představovali mladé hudební naděje.

Smrt našich blízkých dřív nebo později zasáhne každého. Jak se s nimi loučit, jak truchlit a proč je dobré o umírání mluvit? Poslechněte si příběhy tří mladých lidí, kteří se s bolestnou zkušeností museli vyrovnávat: Lori letos na podzim náhle zemřel otec. Smutnou zprávu sdílela na Facebooku – trochu aby v truchlení nebyla sama, trochu aby nemusela dokola prožívat překvapení a smutek všech ostatních. Jakub se s maminkou po dlouhé nemoci rozloučil v hospicu, ve kterém nakonec začal pracovat. Ondřej o umírání vydal knihu, v níž se zkušeností novináře a pracovníka Cesty domů dává praktické rady, ale také vypráví příběhy.

O své neobvyklé práci mluvila na Radiu Wave i Helena Vyskočilová, která profesionálně upravuje těla zemřelých. Přečtěte si taky o americkém projektu Death Lab, který chce pomoci vyřešit problém s ukládáním ostatků ve velkoměstech, kde je těsno už nejen živým.

A ještě jednou na téma smrt, tentokrát v souvislosti s hudbou. Slyšet mrtvé lidi, třeba jenom díky starým nahrávkám hudebníků, kteří už zemřeli, je dnes tak obvyklé, že si to většina posluchačů už ani neuvědomuje. Existují ale hudebníci a producenti, kteří s tímto duchařským motivem pracují záměrně, a to různými způsoby. Jak oživit mrtvé a donutit je zahrát si s vámi v rapovém tracku? A kdo vytváří duchařskou hudbu záměrně? Dozvíte se tady.

Deskou týdne Radia Wave bylo album Starboy amerického hudebníka The Weeknd. Právě on a Frank Ocean před několika lety definovali novou evoluční větev černé hudby, která se vymezovala proti komerčnímu R&B z rádií. Dnes vládne alternativní R&B hitparádám a nikdo už moc neví, co si se starým termínem počít. Víc o tom, že ačkoli odlišování komerčního a alternativního R&B bylo v určitou chvíli užitečné, v roce 2016 se už ale nejspíš přežilo, si přečtěte v textu Karla Veselého a hned si dejte i recenzi alba Starboy, věnovaného Davidu Bowiemu.

V minulých dnech odstartoval nový nepravidelný seriál Intro, ve kterém vám chceme představovat začínající a zatím nepříliš známé hudebníky a vycházející hvězdy aktuální popové i experimentální scény z celého světa. A začali jsme s Kedr Livanskiy, zpěvačkou a producentkou, která je nejsilnějším hlasem scény undergroundové elektroniky v Rusku. Skrze Soundcloud je ve spojení se světem a díky němu si hudebnice taky všiml newyorský label 2MR, kde vyšlo její letošní EP January Sun. Zároveň se v jejím ložnicovém houseu a junglu odráží izolace celé země.

03753613.jpeg

Aktuální britský skandál ohledně zneužívání dětí mládežnickými fotbalovými trenéry stále nemá jasný konec. Během několika dní po prvním svědectví fotbalisty Andyho Woodwarda se našli další, kteří veřejnosti odhalili několik desetiletí utajované případy sexuálního zneužívání dětí. Událost zasáhla britské kluby, poukázala na selhání médií a naznačila temné nitky, které mohly spojovat pedofilní trenéry. Pořád ale není zřejmé, jak hluboký problém byl a jaký podíl na něm měly i samotné fotbalové instituce. Víc zjistíte v článku Martina Vaita.

A ještě jedno tíživé, ale velmi podstatné téma: exekuce. Zablokované účty má dnes přes devět set tisíc Čechů. „Taky jsem si dřív myslela, že do exekuce se může dostat jenom někdo nezodpovědný, kdo si neumí řídit život. Realita tomu ale naprosto neodpovídá. Dluhy a život postižený zážitkem exekuce má dnes desetina národa,“ říká Andrea Culková, autorka dokumentu Exekuce z cyklu Český žurnál, který si můžete pustit na webu ČT. „Stát musí chtít dlužníky dostávat zpátky do normálního života. Pro nás jako společnost je to mnohem cennější, než když z někoho vymlátíme tisícovku.“ Poslechněte si celý rozhovor.

03754760.jpeg

Abychom nekončili na příliš temnou notu, odpočiňte si u testu, který vyzkouší, jak dobře znáte reálie evropských měst. O všech zmíněných už jste na Radiu Wave mohli slyšet a číst, takže by to nemělo být nic těžkého. Nebo ano?

autor: Robert Candra
Spustit audio