Monumentální, intelektuální, revoluční. Grails vydali jednu ze zásadních desek letošního roku

4. říjen 2023

Modeláři za několik posledních měsíců představili kromě zajímavých hostů i velkou spoustu aktuálních desek. Mnohým z nich se však logicky dostalo pouze omezeného prostoru, a tak se Banán tentokráte ohlíží trochu zpátky. Připomíná ty, které si z jeho pohledu nejvíce zaslouží opakovanou zmínku. Z podstaty věci se zaměřuje spíše na klasičtější písňovou strukturu, obvyklá pestrost ale zůstává zachována. Vedle sebe zazní doomem načichlí Nightfell a cinematický post rock Grails.

A právě nová deska Grails nazvaná Anches En Maat je jednou z nejaktuálnějších. Vyšla teprve před několika málo týdny. Singl Sad and Illegal, kterým si ji v tomto díle opět připomínáme, přinesl velká očekávání. A zbytek nahrávky jim beze zbytku dostál. Portlandští experimentátoři opět dokáží pracovat s neuvěřitelnou škálou vlivů a nálad. Vše se prolíná dohromady způsobem, který je naprosto originální a nenapodobitelný. O tom se ostatně budeme moci přesvědčit brzy i naživo, a to 7. října v Kabinetu múz v Brně. O den později pak v pražské MeetFactory.

Čtěte také

Tam svůj skvělý koncert odehráli Jerusalem in My Heart, kteří se o den později zastavili i na živý rozhovor. Jejich desku Qualaq si také připomínáme, stejně jako velmi čerstvou desku Any Joy od floridských As Friends Rust. Jejich probíhající evropské turné bohužel naše končiny minulo a nezbývá než doufat, že se zastaví příště. Stejně jako např. Anohni and the Johnsons! 

Kdy vyjde nová nahrávka Ginger Wizard? A budou na ní i Peter Jacksons? Kterou nejaktuálnější desku má na svém kontě Todd Burdette z Tragedy? Odpovědi najdete při poslechu dalšího dílu Modelářů.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.