Mosambik, to je nádherná i ničivá příroda. Česko je země změn, říká fotograf Antonio Cossa

6. říjen 2019

Jako malý kluk si přivydělával provázením turistů po pláži. Jednou zavedl reportéry National Geographic v noci do národního parku pozorovat zvířata, podíval se objektivem fotoaparátu, a rozhodl tak o svém budoucím povolání.

Návraty do Mosambiku

Mosambičan Antonio Cossa dnes žije v Česku, ale jako fotoreportér se často vydává do různých míst na světě. Například do Hongkongu zmítaného v současnosti násilnými protesty, vrací se do Mosambiku, aby dokumentoval osudy lidí vysídlených kvůli ničivému cyklonu. Cyklus The Refugees of Climate Change and The Survivors of Cyclone představil před nedávnem pražský RefuFest. Zajímají ho indické kultury, konflikt na Donbasu, situace na americko-mexické hranici. Věnuje se pouliční fotce. Pracuje s analogem i digitálními technologiemi. O přístupu ke své práci ochotně vypráví v Casablance.

Česko, země změny

Svoji rodnou zemi Antonio Cossa líčí jako stát s krásnou přírodou. „Mosambik bych k návštěvě rozhodně doporučil. Lidé jsou přátelští a příroda je nádherná. Můžeš si dát snídani a při tom sledovat delfíny. Na katastrofě, která Mosambik postihla, je zajímavé, že Mosambik patří mezi země, které nejméně přispívají ke globální klimatické změně. Ale její následky jsou u nás ničivé,“ zdůrazňuje v cestovatelském magazínu Radia Wave Casablanca. Česko má Antonio Cossa rád a považuje ho za zemi, která stále prochází výraznou vnějškovou i vnitřní změnou, pokračující od sametové revoluce dodnes.

Pouliční střety v Hongkongu, návraty do Mosambiku i život v Česku

Poslechněte si celý rozhovor s mosambickým fotografem Antoniem Cossou. Pouliční střety v Hongkongu, návraty do Mosambiku i život v Česku jeho pohledem probíráme v kompletním záznamu pořadu Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka