Multi-level marketing lásky proti čipové totalitě. Jak se v Česku potkává ufologie s křesťanstvím

28. leden 2018

Možná nejcharakterističtější oblastí duchovního života v Česku jsou zdánlivě okrajové formy ezoteriky a myšlenky ovlivněné hnutím new age. V éře sociálních sítí se navíc nejrůznější poselství snadno šíří a kromě skutečného zájmu se stávají také předmětem posměchu a snah o ulovení bulvární senzace.

Takto se českým internetem rozšířila zpráva o působení Kateřiny Pondělíčkové alias Kačenky z Liberce, která o sobě v dubnu 2016 prohlásila, že je druhým příchodem Krista. 28. září loňského roku zase u Milíčovského lesa v Praze měla mezi různými úrovněmi reality převibrovat Jana Kyslíková, opět – jak o sobě sama prohlašuje – vtělení Pána Ježíše Krista.

Jana Kyslíková, kolem které se utvořilo hnutí Boží rodiny, s námi bohužel mluvit nechtěla. Místo ní jsme mluvili s religionistkou Jitkou Schlichtsovou, která na louce u Milíčovského lesa byla a Boží rodinu dlouhodobě sleduje. Velký plán dopadl na první pohled fiaskem: Jana Kyslíková na místo určení vůbec nedorazila. Dnes už se ale na internetových stránkách svetelneinfo.cz dočteme, že byla tou dobou duchovně ukřižována a 9. října pak došlo k jejímu duchovnímu vzkříšení.

Pro tyto – a další podobné – skupiny je typické, že spojují křesťanské představy s technologickým jazykem a vírou v mimozemské civilizace, které zásadním způsobem ovlivňují dění na planetě Zemi a je možné s nimi být v kontaktu.

Jitka Schlichtsová

Souboj dobra a zla je interpretován právě jako snaha Pseudotvůrců (neboli ještírků) dostat lidi do svého područí mimo jiné prostřednictvím čipování. Důležitou zbraní proti tomuto zlu je láska, která lidi spojuje s pozitivními duchovními bytostmi ve vesmíru.

Přes slovník, který na první pohled může působit bizarně, sdílí tato hnutí základní představy o světě a jeho blízké budoucnosti také s některými křesťanskými společenstvími evangelikálního a charismatického typu. Jitka Schlichtsová říká, že i u hnutí Jany Kyslíkové je vliv těchto křesťanských hnutí patrný. Na úrovni jednotlivců lze dokonce sledovat i přechod od jedné spirituality ke druhé, byť jednosměrný.

Zajímá vás, kdo je Jana Kyslíková? Jaké jsou kořeny náboženské ufologie? Pusťte si celý pořad!

autoři: Jan Škrob , Petr Wagner , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.