„Můžu se tě dotknout tady?“ Jak nastavit hranice intimity ve filmu i v životě

8. duben 2023

V Praze proběhla přednáška a praktický workshop s Itou O'Brien, mezinárodně uznávanou koordinátorkou intimity. Moderátorka hotcastu Pot Eliška Soukupová se akce zúčastnila a zjistila, jak se, díky spolupráci s intimní koučkou, při natáčení citlivých filmových scén může cítit bezpečně a svobodně. V Potu se o své zážitky podělila se spolumoderátorem Karlem Vladykou a společně přemýšleli i nad tím, jak poznatky z workshopu využít v běžném životě.

O'Brien je průkopnicí v oblasti koordinování intimních situací během natáčení filmů nebo v průběhu hereckých zkoušek. Její zkušenosti využívají i produkce předních streamovacích platforem jako HBO, Netflix nebo BBC.

Ita O'Brien

Od roku 2014 rozvíjí osvědčené postupy (Intimacy on Set Guidelines), které uplatnila při práci na scénách s intimním obsahem a nahotou ve filmu, televizi a divadle. Spolupracovala například na titulech Normal People, Sex Education, I May Destroy You, Carnival Row, Lady Chatterley's Lover nebo Magic Mike's Last Dance.

„Tento díl není pouze pro lidi z filmové branže, ale pro kohokoli, kdo někdy viděl ve filmu erotickou scénu a zamýšlel se nad tím, jak se herci při natáčení cítili,“ osvětluje Eliška důvod, proč se Pot věnuje právě tématu hranic intimity, které navíc v Česku není známé ani v uměleckých kruzích, kam patří.

Poslechněte si Pot a dozvíte se, jestli lze metody Ity O'Brien, které uplatňuje při práci s umělkyněmi a umělci, využít při navazování intimních vztahů v běžném životě. Jak se během intimní chvíle dohodnout na tom, co je vám příjemné a co už ne? Nevytratí se při vyjednávání o intimních komfortních zónách vášeň a kouzlo situace?

Upozorňujeme, že tento pořad není vhodný pro děti.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.