Na Klimakempu spojujeme aktivisty s místními lidmi, říkají organizátoři

4. červenec 2019

Místo letošního Klimakempu, obec Veltruby, nevybrali organizátoři náhodou. Leží totiž nedaleko tepelné elektrárny Chvaletice, která před nedávnem zažádala o výjimku z emisních limitů rtuti a oxidů dusíku. Aktivisté se snaží navazovat na odpor místních lidí: „I tady jsme kvůli tomu, že starosta nesouhlasí s tím, že továrna Chvaletice se chová jako novodobý feudál,“ říká jeden z organizátorů Mikuláš Černík. Jak takový Klimakemp vypadá a co se na něm můžou účastníci dozvědět?

„Teď zrovna vaříme guláš. Nasypali jsme tam sladkou papriku, vedle se vaří brambory, vzadu se griluje sójové maso. Dnes vaříme pro 350 lidí a zapojit se může každý. Máme tady vždycky směny, během nichž lidé můžou přijít krájet zeleninu, umývat nádobí nebo servírovat,“ říká jedna z pomocnic v polní kuchyni. Prostor Klimakempu vypadá na první pohled jako obyčejný tábor, kde jsou stany, kuchyně a kde si v polní umývárně můžete umýt ruce nebo vyčistit zuby. Cílem tohoto setkání uprostřed polí nedaleko Veltrub u Kolína je ale upozornit na problém klimatické změny. Podle Antonie, jedné z organizátorek, zájem o Klimakemp čím dál tím víc roste: „Už na stavbu tábora přijelo víc lidí než na první Klimakemp.“

Podle dalšího organizátora Árona Tkadlečka Klimakemp dokáže přitáhnout široké spektrum lidí: „Já už jsem tady potřetí a zdá se mi dobré, že tady spojujeme hrozně moc různých lidí. Od ekologických organizací přes aktivisty až po místní lidi.“ Podle něj se nejedná jen o mladé lidi a studenty, jak by se mohlo očekávat: „Překvapuje mě, kolik je tu starších lidí. Myslím, že to může být i tím, že důsledky změn klimatu jsou dnes patrné už na první pohled. Třeba pro starší lidi, kteří mají svou zahrádku, je sucho urgentní problém,“ dodává Áron Tkadleček.

Právě zapojení místních lidí považují organizátoři za podstatné. To se podle nich odráží i na výběru místa, které se každý rok mění. Letos se Klimakemp koná blízko uhelné elektrárny Chvaletice, která před nedávnem zažádala o výjimku z emisních limitů rtuti a oxidů dusíku a kterou Pardubický kraj na začátku týdne schválil. Proti tomu se staví i místní zastupitelstvo. To je také jeden z důvodů, proč se letošní Klimakemp koná na tomto místě: „Na každém Klimakempu jsme se snažili, aby byl přístupný místním lidem. V Jiřetíně jsme byli jak kvůli dlouhotrvajícímu odporu, tak kvůli vstřícnosti místních a vstřícnosti starosty Buřta,“ říká Mikoláš Černík z hnutí Limity jsme my. Podobně je tomu i ve Veltrubech, kde místní starosta poskytl aktivistům louku, na níž se Klimakemp koná.

Pusťte si tuto reportáž a dozvíte se, jak takový Klimakemp vypadá, jak se jeho účastníci organizovaně i spontánně zapojují nebo jak se vyhnout letecké dopravě.

Klimakemp Limity jsme my 2019 u obce Veltruby
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.