Na kole bez obav o vypadnutí dělohy. Podivuhodná historie sexu je vtipná a poučná zároveň

9. červen 2022

Jde do jedné knihy vměstnat historii sexu? Kate Listerová v osmi kapitolách publikace Podivuhodná historie sexu s vtipem i vší vážností dokumentuje a komentuje mezníky i proměny vnímání sexu a s ním souvisejících témat. “Krotit jsem se nemusela, hned na začátku upozorňujeme, že v knize je hodně sprostých slov a témat, která mohou pohoršit,” komentuje svobodu při práci s českými ekvivalenty slangových výrazů lidských pohlavních orgánů překladatelka Petra Diestlerová.

Kniha zkrátka ohledává témata, která různé lidi pohoršují teď nebo pohoršovala v minulosti a zabývá se tím, proč tomu tak je. Autorka je historička specializovaná na dějiny sexuality, takže toho strašně moc ví a dává to dohromady vtipným a zajímavým způsobem, dodává Diestlerová s tím, že o přijetí nabídky na překlad byla rozhodnutá velmi rychle. Autorka podle ní dobře konfrontuje minulé představy o sexualistě se současnými a připouští, že jde o výsady, které lze lehce ztratit, což se aktuálně ukazuje například na otázce potratů v Polsku a USA.

Podivuhodná historie sexu

Anglický slang je sice mnohem bohatší a košatější než ten český, ale i u nás jsou podle Diestlerové lidé co se týče sexuálního slangu velmi kreativní. Právě množství slangu nicméně bylo hlavním překladatelským oříškem celé knihy. V angloamerickém světě se jde na všechno vědecky, slovníky slangu tam vznikají pod vedením lexikografických týmů a u jednotlivých výrazů je vždy zmíněn rok prvního doloženého užití. U nás jsou podobné publikace spíš dílem nadšených amatérů, vysvětluje rozdíly Diestlerová.

Hodně zajímavá je podle překladatelky kapitola Sex a stroje popisující historii vibrátorů, souvislost umělých panen s panenkou Barbie a také roli jízdního kola v sexuální emancipaci žen. Člověka až zaskočí představa, že některé věci typu bicyklu mohly být tématem vážných debat ohledně toho, jestli ženám při jízdě nevypadnou dělohy.

Kdo byl předlohou pro legendární panenku Barbie? Co na knihu říkala překladatelky maminka? A jakou knihu Petra Diestlerová překládá teď? Poslechněte si celý rozhovor o knize Podivuhodná historie sexu s její překladatelkou Petrou Diestlerovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.