Na návštěvě záchranné stanice živočichů. Na jaře je každé třetí zvíře odebráno z přírody zbytečně

25. květen 2021

Na břehu rybníka Makova kousek od Čížové v jižních Čechách stojí dva staré duby a za nimi sanatorium pro divokou zvěř. Záchranná stanice živočichů Makov se stará asi o stovku stálých zvířecích pacientů. Část z nich se podaří vyléčit a vypustit zpátky do divoké přírody, část zůstane v expozici pro návštěvníky a zbytek se zachránit nepodaří. Stanice v Makově má díky fotografické vášni hajného a zakladatele Libora Šejny tisíce sledujících na sociálních sítích.

Lidé se rádi dívají na obrázky zvířat, protože jsou roztomilá a uklidňující. V Makově mají i webkameru, která nonstop vysílá přímý přenos, momentálně z hnízda čápů. Makov ale není žádná zoo pro potěchu lidí a přítomnost zvěře v areálu záchranné stanice značí, že bylo zvíře v nouzi a někdo mu zachránil život. Ačkoli, ani to není tak docela pravda.

„Význam záchranné stanice spočívá v tom, že se snažíme živočichy vyléčit a pokud možno vrátit do přírody. Stejně důležité je ale také to, vysvětlit veřejnosti, kdy je potřeba pomoct a kdy ne. Na jaře je každé třetí zvíře odebrané z přírody zbytečně,“ upozorňuje na přílišnou snahu, která přinese víc škody než užitku, zaměstnankyně stanice Jiřina Račanová.

Lidé chodí na procházky do lesa, jezdí na kole po loukách a může se stát, že potkají na svých cestách mládě zajíce polního nebo srnce obecného osamocené v trávě. Připadá nám možná kruté, že je bezbranný zajíček uprostřed louky sám, ve skutečnosti je ale o něj dobře postaráno. Pokud na takové mládě savce člověk sáhne nebo ho v dobré víře odnese do záchranné stanice, je další jeho přirozený vývoj přerušen.

Zvířecí stacionář v Makově funguje jako nezisková organizace, takže je odkázán na příspěvky obcí a institucí, ale i dobrovolných dárců. Na webu stanice si můžete adoptovat zvíře anebo přispět dobrovolným vstupným při návštěvě areálu.

„Stanici za rok navštíví tak deset tisíc lidí, ročně přijmeme kolem šesti set zvířat,“ dodává Jiřina Račanová, jejíž hlavní činností na jaře je vypiplat mláďata, která se na stanici dostala. Vše o záchranných stanicích živočichů, kterých je na našem území třicet pět, zjistíte na webu www.zvirevnouzi.cz.

Jak poznat, že zvíře skutečně potřebuje odbornou pomoc? Jaká jsou nejčastější zranění divoké zvěře? Jak vypadá chod záchranné stanice živočichů? Pusťte si celé Podhoubí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka