Na odstrašovací protidrogové kampani bych se nepodílel, říká režisér seriálu Adikts

15. leden 2024

Seriál Adikts už v prvních dnech od svého uvedení vyvolal bouřlivé debaty. Jeho režisér Adam Sedlák je známý i jako tvůrce seriálu Semestr nebo celovečerních filmů Domestik a Banger. V rozhovoru s ním se bavíme o jeho novince i celé jeho dosavadní kariéře.

Sedlákův nejnovější projekt, seriál Adikts, vznikl v rámci protidrogové osvětové kampaně s názvem Zkratky ve spolupráci s Českou televizí, Asociací českých pojišťoven a Policií ČR. Co bylo ale hlavním cílem tohoto šestidílného počinu? Měl jsem nějaké zadání – co tam má být za drogy, co se tam přesně musí stát apod. – ale v autorské tvorbě jsem měl volnou ruku. Důležité bylo dostat do prostoru to téma a zprávu, že drogy jsou zkratky, vysvětluje.

Když seriál vznikal, zdůrazňoval, že se chce vyhnout přístupu dokumentu Katka, který mu během dospívání pravidelně pouštěli ve školách.Odstrašující kampaně jsou nefunkční. Na tom bych určitě neparticipoval. Message drogy jsou zkratky mi přišla fajn. Třeba až zas někdo bude chtít sáhnout po nějaké droze, tak se zamyslí nad tím, jestli se v sobě jen nesnaží zaplnit prázdné místo, dodává Sedlák.

Čtěte také

„Je to asi jako u každého uměleckého oboru – nemusíš to mít, ale zároveň když to máš, tak je to fajn, říká tvůrce o tom, zda je k režírování filmů nutné absolvovat filmovou školu. On sám vystudoval režii a scenáristiku na FAMO v Písku. „Většinou se říká, že filmové školy jsou nejlepší kvůli kontaktům. A že tam potkáš lidi, se kterými pak můžeš v budoucnu spolupracovat. Třeba naší produkční společnost Shore Points mám dohromady s Kubou Jírou, kterého jsem potkal právě tam,“ dodává.

Podle čeho si Sedlák vybírá hudbu do svých projektů? Proč obsadil do Adikts zrovna Jiřího Langmajera? A na čem momentálně pracuje? Poslechněte si nový díl podcastu Vlna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.