Na spolupráci s Dné jsem čekal asi tři roky, říká Luboš Vacke, autor klipu, který získal Anděla

15. duben 2024

Režisér, který se u nás i v zahraničí nejčastěji pohybuje v reklamních vodách, natočil videoklip hudebnímu producentovi Ondřeji Holému aka Dné. Jejich spolupráce probíhala tak hladce jako střídání hereček v tramvaji, kterou se projíždí hlavní postava zdánlivě zaseklá v čase.

Na motivu zastavení v čase i náladě celého příběhu se Luboš s Ondřejem Holým shodli už na začátku, zbývala pak samotná realizace. „Klepal jsem si na rameno, že to napíšu jednoduchý a že se mi to povedlo, že to napíšu do metra. Pak jsme zjistili, kolik metro na hodinu stojí,“ vysvětluje Luboš, proč je celý klip nakonec natočený v tramvaji.

Video k singlu „Traps in my feed“ nakonec objelo festivaly a vyhrálo cenu Anděl. Na svůj track z nové desky si ale Luboš musel chvíli počkat. „Dné byl můj asi nejposlouchanější český interpret. Několikrát jsem Ondřejovi napsal, celkem to nakonec trvalo dva tři roky.“

Aktuálně se Luboš Vacke těší na práci na vlastním krátkém filmu, který je zrovna ve fázi psaní scénáře. Bude vycházet ze vztahu otce a syna a motivu jejich vzájemného pochopení. Na reklamní tvorbě, které se dál věnuje, Luboše baví hlavně vytváření postav, které ožívají pod rukama díky pečlivému castingu, a taky hravost, se kterou se snaží sdělit příběhy.

Ve výběru klientů se Luboš zajímá hlavně o to, jaký mu nabízí potenciál něco zajímavého vytvořit. „Morální kompas mám poměrně otevřený, nesmí to být politika, do toho bych nikdy nešel,“ říká. Vedle politických kampaní se taky nepouští do zakázek, u kterých cítí, že jsou postaveny na sexismu, rasismu a podobně. Do příběhů, které se každý reklamní spot snaží předat, rád zasahuje, i když ne při každé produkci je na to prostor.

Dá se i při natáčení reklam dbát na ekologická rozhodnutí a opatření? Poslechněte si rozhovor s Lubošem Vacke.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.