Na Zeměploše je nejlepší začít od Smrtě. Pratchettovi vyšla biografie Život v poznámkách pod čarou

27. duben 2023

Před nástupem Harryho Pottera byl komerčně nejúspěšnějším britským spisovatelem Terry Pratchett. Jeho čtyřicetisvazkovou fantasy sérii Úžasná Zeměplocha zná dodnes mnoho čtenářů po celém světě. V češtině také právě vyšla Pratchettova biografie Život v poznámkách pod čarou od Roba Wilkinse. V našich rozhlasových poznámkách pod čarou se věnujeme nejen nové knize, ale celé sérii Zeměplocha.

Spisovatelka Michaela Merglová a literární kritik Boris Hokr v knize Život v poznámkách pod čarou zjistili o Terrym Pratchettovi spoustu nových věcí: „Třeba, že stál na pisoárech vedle Arthura C. Clarka nebo psal dopis J. R. R. Tolkienovi,“ říká Michaela.

Kromě toho je ale životopis, napsaný Pratchettovým dlouholetým osobním asistentem a přítelem Robem Wilkinsem, vtipným i dojemným rozloučením s mistrem, který poslední roky svého života trpěl Alzheimerovou chodobou.

„Popisy ze závěru Pratchettova života jsou zpracované skvěle, ale je to velmi slzopudné čtení,“ komentuje Boris. Od Borise a Michaely se dozvíme i to, v čem je Pratchettovo dílo humanistické a proč je nejlepší žačít Zeměplochu číst od Smrtě.

Odpověděl J. R. R. Tolkien malému Terrymu Pratchettovi na jeho dopis? Poháněl tvůrce Zeměplochy vztek? A je Pratchett ideální autor knihy o daňovém systému? Poslechněte si celou Vlnu.

Pratchett knihy Vlna

V pořadu byly použity ukázky z audioknih Rob Wilkins: Terry Prachett Život v poznámkách pod čarou a Terry Pratchett: Těžké melodično, které k vydání připravuje vydavatelství OneHotBook.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka