Náhodné setkání traktoru a prasete na kuchyňském stole

3. prosinec 2009

Jednoho dne se Indián a Kovboj vzbudí a zjistí, že jejich spolubydlící Kůň má narozeniny. A oni nemají dárek. Po vyloučení několika fádností padnou na vynikající nápad - postavit barbecue. Bohužel při objednávce stavebního materiálu dojde k malému pochybení a namísto padesáti cihel objednají popletené figurky tvárnice v množství přesahujícím několik desítek milionů.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Odstartují tak přeukrutnou destrukci svého domu i městečka. Ještěže Kůň je pašák, který se nebojí řešení problémů. A když mu docházejí síly, žene ho dál láska ke krásné madame Longrée, rusovlasé kobyle z konzervatoře. Vítejte v mateřské školce pro surrealisty!

Filmový fanoušek už zakusil paniku leckde - v oblacích, ve městě, pod mořem, s nestorem chlupatých hrudí Davidem Hasselhoffem dokonce na Malibu Beach. Mohu vám s klidným svědomím garantovat, že jakákoli obskurnost není dost silná, aby přetlačila francouzsko-belgickou Paniku v městečku. Animátoři Stéphane Aubier a Vincent Patar vytvořili vzácný hybrid třeskutě infantilních dětských her, dospělé posedlosti absurditou, nepravděpodobnosti braku a trhavé kinetiky South Parku. Výsledek je natolik mimozemský, že si podobně těžkopádné paralely žádá.

01044621.jpeg

Animace Paniky v městečku vyhlíží v čase uhranutém hladkostí a dynamikou jako zvrhlý vtip. Pitvorně škubavý pohyb figurek, přítomnost podstavců a strnulá gesta, která nemizí v žádné situaci - vezměte si oblíbenou figurku indiána z dětství a pokuste se jí rozhýbat. Nedopadnete o mnoho hůře než postavičky francouzsko-belgického animáku. Naproti primitivnímu pojetí animace postav, které evokuje autenticitu dětských alotrií na koberci v obýváku, prozrazuje prostředí Paniky v městečku obrovskou míru tvůrčí vynalézavosti. Tady se infantilita spojuje s technicky náročným a výtvarně brilantním řešením. Celek tak rozverně křepčí na pomezí insitní slátaniny a uměleckého díla.

Příběh rozprostřený na poměrně krátké časové ploše rozvíjí surrealistické pásmo nesmyslnosti a nahodilosti v duchu podobně překotném, v jakém postavičky poskakují a skřehotají - s okázalou nechutí k jakékoli logice a racionálnímu řádu. Panika v městečku je tak svěže podivínským návratem do doby, kdy na sebe skutečnost mohla vzít jakýkoli tvar. Očistná sprcha třeštění a básnivé zaujetí nesourodým vzbuzuje v divákovi zasuté a pozapomenuté počitky. Tváří tvář skopičinám Kovboje, Indiána a Koně se všichni stávají rozpustilými dětmi, které se houpou na visuté hrazdě bujné fantazie. Tenhle bezstarostný film snad není možné nemilovat.

01044622.jpeg

Hodnocení: 85%

autor: Vít Schmarc
Spustit audio