Napsat song a rovnou vyhodit. Cernykafe píše v ložnici balady na jedno použití

10. září 2018

Jakub Palata si říká cernykafe a songy skládá nejčastěji ve tři ráno ve svém pokoji, ve chvíli, kdy má hlavu jako papiňák. Jeho písně fungují na jedno použití, napěchují se do nich všechny emoce, které Jakub potřebuje dostat ven. Co s nimi dál? To už neřeší.

Anebo řeší? Přeci jen poslal svůj song do Startéru. Skladbě stay in your backyard se navíc nedařilo špatně. Probojovala se mezi dvacítku nejoblíbenějších písní v hitparádě neobjevených, nestačilo moc a Jakub by se třeba ocitl mezi třemi finalisty. „Je pro mě jednodušší nechat se poslat do háje od vás než jít před lidi,“ vysvětluje cernykafe svou tak trochu defétistickou strategii. Neodehrál jediný koncert, ale za letošek stihl vydat tři alba – a další se chystá. V playlistu nám pouští The Black Keys a jejich všemožné deriváty, vysvětluje ale přitom, že podobný zvuk opouští a vydává se směrem k elektronice.

Poslechněte si Startér se songwriterem cernykafe, možná se dočkáte i nemilosrdného hodnocení nového demáče, tak jak to v hitparádě máme rádi! Mimochodem, nový ročník soutěže se rozjíždí už v říjnu. Svoje pecky, jestli se nebojíte, můžete posílat na adresu starter@rozhlas.cz!

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.