Narozen do dobrodružné rodiny. Lékař a cestovatel Julius Lukeš chce navštívit všechny země světa

7. listopad 2021

Lékař a cestovatel Julius Lukeš shrnuje v cestovatelském magazínu Radia Wave své dosavadní výlety do 100 zemí. Přežil při nich například žahnutí nejjedovatějšího tvora a rozhodl o nouzovém přistání letadla.

Julius Lukeš je lékař a cestovatel. Výběr svých bizarních, dynamicky i vtipně vyprávěných a také ne vždy korektních historek z cestování nabízí v knize EXOToulky světem. Střídají se příhody z Alžírska, Gambie, Brazílie, Barmy, Maroka nebo Filipín. To je jeho souhrn dosavadních zážitků. Začaly ve velmi nízkém věku, takže ačkoli je Lukeš ročník 1990, mluví o 30 letech svého cestování.

Nejjedovatější a nejbizarnější

Mezi jeho výrazné zážitky patří střetnutí s nejjedovatějším tvorem světa, medúzou čtyřhrankou smrtelnou v malajských vodách. S pomocí rodiny ho přežil, ale mluví o něm jako o nejhorší bolesti, kterou si lze na škále od 0 do 10 představit na čísle 14.

Pavel Sladký a Julius Lukeš

Během letu s ruskými aeroliniemi z Kuby do Moskvy (navíc v době ruské anexe Krymu) byl jediným lékařem na palubě letadla, kde jeden z pasažérů začal zvracet krev. Rozhodl tedy o nouzovém přistání v New Yorku, které mělo poněkud bizarní nádech.

Jsem v polovině!

Největší boje svádí s Afrikou, která mu ze všech kontinentů klade nejintenzivnější odpor. Hodně si naopak zamiloval Bolívii anebo Barmu, kam by se rád vracel, i když má v plánu navštívit postupně všechny země světa. „Zatím jsem se 105 uznanými i neuznanými státy zhruba v polovině,“ usmívá se.

Poslechněte si kompletní záznam cestovatelské Casablanky s lékařem a cestovatelem Juliem Lukešem, který bude také přednášet na festivalu Obzory. Víc o Juliových cestách se můžete dozvědět také na jeho webu.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.