Narozeniny Radia Wave: Už 10 let děláme vlny (a jen tak nepřestaneme!)

13. leden 2016

Tikáním budíku a kokrháním kohouta odstartovalo 13. ledna 2006 ve 13 hodin a 13 minut vysílání Českého rozhlasu 4 – Radia Wave. Dnes slavíme desáté narozeniny. Jaké byly začátky vysílání, čím jsme prošli a kde jsme dnes?

Na frekvenci 100,7 se posluchačům Prahy a středních Čech ozvala 13. ledna 2006 moderátorka Veronika Mayerová a její vůbec první host, generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík. „Já jsem celý rozechvělý, protože něco nového začíná, něco, na co se čekalo možná dlouho,“ přivítal první posluchače Kasík. „Popřál bych, aby toto nadšení vydrželo co nejdéle, ať máte radost z toho, co jste vykonali, já se před vámi skláním, protože to je veledílo, a ať má Radio Wave co nejvíc posluchačů,“ popřál stanici generální ředitel a prozradil, že on sám rád poslouchá rock a soul.

Hudba, která na jiných českých rádiích chybí (hip hop, r’n’b, kvalitní kytarová scéna a taky širší záběr domácí hudební produkce), i to měla být podle šéfredaktora Ladislava Lindnera-Kylara hlavní devíza veřejnoprávní stanice pro mladé. „Z jedné strany jsem viděla jednu půlku redakce, z druhé strany druhou, navíc tam byli novináři a kamery. Já jsem byla tak nervózní, že mi bylo vyloženě fyzicky špatně, celá jsem vibrovala,“ líčí dnes s odstupem svoje pocity před vysíláním Veronika Ruppert.

03547248.jpeg

Na FM vlnách Radio Wave zásobovalo mladé publikum kvalitní hudbou, kulturními tématy i publicistikou do srpna 2008. Po opakovaných výhradách Rady ČRo k fungování stanice (zřízené generálním ředitelem jakožto regionální studio) s ohledem na výklad zákona o Českém rozhlase Wave v analogu k 1. září 2008 skončil a stanice dál vysílala digitálně. Pokud by Wave měl pokračovat na FM, muselo by dojít ke změně zákona. U symbolického odpočtu posledních vteřin na FM vlnách byla o půlnoci 31. srpna 2008 většina redakce Radia Wave.

Čtěte také

Podzimní měsíce roku 2008 přinesly téma Radio Wave opět na zasedání Rady ČRo. Šlo o obvinění z propagace fašismu odehráním skladby Swastika Eyes od skotských Primal Scream, které vyvolalo masivní nesouhlasné reakce jak ze strany posluchačů, tak z řad hudebních publicistů.

„Jedná se o velmi kontroverzní radikální rap metalové skupiny, která na svých koncertech zastává revoluční stanovisko. (…) I pro začínajícího politologa je patrný nacistický obsah této písně a v žádném případě se tato píseň nehodí do veřejnoprávního rozhlasu,“ přečetl tehdy na zasedání Rady Českého rozhlasu její člen Antonín Zelenka hodnocení mediálního analytika Vogla. Radním se dál nelíbilo i to, že skladba zazněla v dvouhodinovém pořadu vysílaném v angličtině a bez překladu, aniž by šlo o jazykový kurz. Radio Wave nakonec interní otřesy ustálo a Rada ČRo mediálního hodnotitele propustila.

Programové schéma šité na míru digitálnímu vysílání, nová zvuková i vizuální prezentace, osobnosti podporující RW. Vlnění jako základ nové kampaně přinesla od roku 2012 Radiu Wave dvojice grafických designérů Olga Benešová a Radek Sidun. S kampaní „Děláme vlny“ vyhráli prestižní soutěž European Design Awards. „Jako první jsme vlnili texty a pak až obrázky. Uvědomili jsme si, že jestli se něco dá vizualizovat, tak to jsou osobnosti, které se kolem rádia pohybují. A nám přišlo zajímavé tyhle lidi ukázat,“ prozradila dvojice designérů ve vysílání.

03547302.jpeg

Do devátého roku vplulo Radio Wave znovu v novém kabátě – s přehlednějším programem v podobě programových řad, novými pořady a hlavně s dvojicí moderátorů v ranní show. Posluchače od ledna 2014 nově už od sedmé ranní vítali ve vysílání Ivana Veselková a Jonáš Zbořil, Tereza Havlínková a Jakub Krásný. Ve čtyřhodinových blocích komentovali nejen aktuální hudební a kulturní dění, ale např. i vtipně glosovali bizarní titulky. V té době už jste ve večerních hodinách mohli narazit na znovuobnovenou hitparádu začínajících talentů Startér, který je dodnes jedním z nejpopulárnějších pořadů stanice a na hudební scénu úspěšně chrlí nadějné hudebníky.

Čtěte také

„Přeji vám příjemný večer v premiérovém On Airu RW vysílaném dnes taky pro posluchače Českého rozhlasu – Vltava. Je to přesně 2374 dní, kdy jste naposledy mohli naladit Radio Wave na FM vlnách, tak doufám, že vás následující hodina příjemně navnadí na každodenní poslech, a to mezi sedmou a osmou hodinou večerní,“ otevřel vůbec první On Air šedesátiminutovku moderátor Jakub Krásný. A právě mezi 19. a 20. hodinou můžete od března loňského roku každý den ladit to nejlepší z denního vysílání RW i na svých analogových přijímačích.

03547742.jpeg

„Radio Wave si od svého vzniku prošlo mnoha dramatickými zvraty. Všechny je dokázalo překonat a své místo si uhájit. Jsem na to hrdý. Pro Český rozhlas je Radio Wave důležitou stanicí, protože dokáže oslovit mladé posluchače. Naším malým dárkem bude prosklené studio, které právě dokončujeme v přízemí hlavní budovy Českého rozhlasu na Vinohradské třídě. Radiu Wave přeji k narozeninám hodně sil do dalších let, spoustu inspirativních pořadů a dobrou muziku,“ popřál stanici prozatímní ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka. Jaro letošního roku tak Radio Wave čekají další oslavy spojené se stěhováním do nového designového studia. Tak až půjdete kolem, zamávejte nám a laďte nás dál v práci, doma, v autě nebo za chůze na smartphonu – děkujeme, že posloucháte, a oslavte s námi 10. narozeniny!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.