Naší osadou byla Klinika. Severní nástupiště mísí témata dnešního světa s country a folkem

11. prosinec 2020

Devítičlenný country-folkový bigband Severní nástupiště máme ve Špíně na radaru už od jejich vzniku, nyní přišla ta správná chvíle pozvat si je i k nám do studia. Na přelomu listopadu a prosince jim totiž u labelu Silver Rocket vyšlo debutové album Rostli jsme spolu. A protože bychom se v plné sestavě do studia nevešli, přišli nám zástupci Majka a Tadeáš povyprávět o tom, jak deska vznikala, jak často chodí do přírody a proč ve fungování sehrál velkou roli squat Klinika.

Kapela, nebo spíše uskupení, Severní nástupiště v současnosti funguje v devítičlenné sestavě, k nám do Špíny vyslali Majku a Tadeáše. Prvotní nápad na to, založit si kapelu, která by hrála folk a country, vznikl při tradiční prosincové túře podél koryta Botiče.

„Před lety jsme začínali tuhle túru s náhodnou hrstkou kamarádů někde u Bohemky a skončili jsme na Výtoni, ale chtěli jsme jít dál, tak jsme to vzali přes železniční most a došli jsme vlastně až na Smíchovské nádraží na ten zvláštní, náhodný prostor severního nástupiště,“ popisuje Tadeáš okolnosti jejich vzniku. „Už na té Výtoni vznikl nápad založit kapelu, která bude přetextovávat country písničky a uvádět jejich texty takzvaně na pravou míru, třeba ‚Tak už mi můj chlapec mává‘ a podobně,“ směje se Majka. „Chtěli jsme obracet gendery,“ dodává Tadeáš.

Pro Tadeáše při vzniku sehrálo roli setkání s Honzou Senftem alias Člověkem krve, který v Nástupišti zpočátku také působil, některé jeho skladby hraje dodnes. Spojovalo je totiž hraní na bendžo, nástroj, který málokdo v jejich věkové kategorii ovládá. Dalším faktorem byly i návštěvy koncertů Arana Epochala, zejména vystoupení pod Hlubočepskou skalou po boku norské písničkářky Koyotte. Právě na labelu Silver Rocket, který Aran Epochal spoluvede, vyšlo Severnímu nástupišti vedle předloňské kazety O krysách a o vlcích i letošní debutové album Rostli jsme spolu.

Společně s Majkou a Tadeášem jsme se tak ponořili do povídání o práci na debutu a zároveň si pouštěli snad nejvíc country a folkový playlist, jaký Špína doposud zažila. A taky se snažili rozseknout odvěkou otázku – Hoboes nebo Greenhorns?

Kdo všechno v současném obsazení kapely figuruje? Jakým způsobem vznikají nové skladby, když kapela čítá tolik členů? Jaký postoj zastává Severní nástupiště k trampství? Které jsou jejich nejoblíbenější country kapely? Stane se z nich někdy hlučný orchestr podobný Silver Mt. Zion? Jaký mají vztah ke Smíchovu? A jak je to vlastně s těmi útěky do přírody? Poslechněte si celou Špínu se dvěma členy Severního nástupiště!

Playlist:

Severní nástupiště – Prerie (3:35, 2020, Silver Rocket)
Hoboes  Sochám brečí déšť na obočí (2:39, 1981, Supraphon)
Vlasta Třešňák  Zeměměřič (5:32, 1979, Šafrán)
Severní nástupiště  O krysách a o vlcích (3:00, 2018, Silver Rocket)
Aran Epochal  Jizera (3:17, 2017, Silver Rocket)
Pacino  Kopce (3:17, 2017, Stoned to Death Records)
Dagmar Voňková  Jívy (2:50, 2008, Indies Happy Trails)
Severní nástupiště  Spálená (2:24, 2020, SR)

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.