Nauzea Orchestra – jízda na rezavé horské dráze

13. červen 2011

Podkrušnohoří je zvláštní oblast České republiky. To vám potvrdí každý turista, který vášnivě křižuje domovinu hustou sítí turistických cest a stezek. Kraj, kde se střetává průmyslová minulost s přítomností a málomluvná horská realita s divokou směsicí obyvatel namíchanou hromadným kočováním od konce světové války.

Potlačený německý živel se po letech nesvobody pomalu probouzí znovu k životu a na domácí rockovou scénu přináší odstíny, které ji dělají barevnější, pestřejší. Už první singl Nauzea Orchestra z Ústí nad Labem ve vysílání Radia Wave potěšil. I z tohoto důvodu byl příchod druhé desky The Dark Side Of The Raven dychtivě očekáván.
¨

Němčina v textech a spojení špinavého rocku s elektronikou. Mohli bychom Ústečáky Nauzea Orchestra lehce nařknout z opisování od The Ritchie Success (nebylo by divu, na albu se dokonce objevuje cover The Ritchie Success, skladba Backstein), ale pozorný posluchač rozdíly ihned najde. Zaprvé, Nauzea mnohem více vsází na elektroniku, která duchem pošilhává po berlínském dění. Snad se neseknu, když jmenuji vibrace kapel okolo labelu Pale Music jako vlnu s podobnou frekvencí.

02359190.png

Zadruhé, vedle řízných položek alba The Dark Side Of The Raven najdeme i hojnost odboček (ke studánce, k vrcholu nebo na hrad – turistická poznámka) rozpustile avantgardním směrem, které v praktické rovině slouží jako nadechnutí před „seriózními“ položkami desky. V tomto bodu tedy nejsme postaveni před parní válec, ale jedeme na horské dráze. Chvíli nahoru, chvíli zase dolů. Problémem „dolin“ je přece jen amatérštější elektronická stránka, která, ač to byl zřejmě částečně záměr, na desce vyznívá amatérštěji, než by měla. Vím, že je teď móda znít částečně jako mladší bráchové berlínských novovlnných hrdinů přelomu 70. a 80. let, přesto když mám porovnat čistě elektronické pasáže s těmi, kde chemie splývá s organickým nařvaným rockem, vítězí na lopatky rockovější varianta souboru.

Najednou nemáme před sebou anorektická vyjukaná štěňata, ale krušnohorské horaly, které jen tak něco neskolí. Příjemným bonusem je druhý kotouček Meistestück Eins R_mixed obsahující covery a remixy skladeb z první desky. Coververze vytvořili The Ritchie Success a Kill The Dandies! a remixy Das Ende, Neutrino, Krtech (Joey z lipských The Sonic Boom Foundation), Mikrokokoto, Ladin.R a Dubort. Jen tím podtrhli tíhnutí Nauzea Orchestra k elektronice. A tento moment, plus několik opravdu výživných kousků desky, dělá ze čtveřice spolek, který je neradno ztratit ze zřetele.

02359189.jpeg

Nauzea Orchestra na druhé desce The Dark Side Of The Raven brousí svůj sudetský post rock s velkou vervou, kterou prý umí stoprocentně prodat v živé podobě. Deska živelnost kvarteta potvrdila pouze na několika místech, přesto si troufám tvrdit, že především pro unikátní směřování není poslech letošního dvojalba vůbec ztraceným časem.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.