Nebuďte hloupí! Ty nejsilnější kvéry tasí Charli XCX, JPEGMAFIA a matyášovi kamarádi

7. srpen 2024

Zpěvačka Charli XCX povolává tu nejsilnější zbraň (jménem Billie Eilish) a prodlužuje BRAT SUMMER. „Nebuďte hloupí!“ vzkazuje nám rapper A$AP Rocky, který je po šesti letech konečně připraven vydat album. Rapový strýček Smino spojil síly s Cousin Stizz a JPEGMAFIA vydává jedno z nejrozeklanějších (a zároveň nejchytlavějších) alb doposud. Britská indie kapela Porridge Radio chystá čtvrtou řadovku a nechybí český alt-rapový projekt matyášovi kamarádi. Když*se*to*třpytí!

Charli XCX - Guess ft. Billie Eilish
Credits: Charlotte Aitchinson, Billie Eilish O’Connell, Dylan Brady, Finneas O’Connell, Harrison Smith
Label: Atlantic
Album: Guess single

Brat Summer je všude kolem nás. Cituje ho CNN v souvislosti s americkými prezidentskými volbami, citují ho módní servery jako zdroj vizuální inspirace na léto, a zejména tato nečekaně úspěšná virální kampaň k nové desce Charli XCX plní hudební média. Po deluxové edici a třech remixech nyní Charli XCX povolává zatím nejsilnější zbraň – remix skladby Guess, na kterém hostuje Billie Eilish. Jak prozradila v show Zanea Lowea – k velmi úspěšné spolupráci navíc málem ani nedošlo. „Byla to opravdu zábava. A byla jsem fakt nervózní, protože jsem si říkala: ‚páni, už šest let jsem nepracovala s nikým jiným než s Finneasem.‘ A tehdy jsem to nesnášela. Opravdu, opravdu jsem to nenáviděla. Nenáviděla jsem studia. Nesnášela jsem spolupráci s cizími lidmi a nikde jsem raději nehostovala,“ říká Eilish. S Charli XCX už ale zájem o sebe projevovaly od roku 2017, dodnes však nenašly vhodnou skladbu. Právě teď máte šanci v našem playlistu slyšet těžkotonážní oslavu sexuality a chtíče, díky němuž Brat Summer ještě dlouho neskončí. Doporučujeme i řádně spratkovský videoklip.

Porridge Radio - Sick Of The Blues
Credits: Dana Margolin, Georgie Stott, Sam Yardley, Dom Monks
Label: Secretly Canadian
Album: Clouds In The Sky They Will Always Be There For Me

Britská slackerská indie kytarovka Porridge Radio chystá čtvrtou řadovku s poetickým názvem Clouds In The Sky They Will Always Be There For Me. Do éteru nasazujeme první vlaštovku, podmanivý singl Sick Of The Blues. Frontwoman a zakladatelka kapely Dana Margolin tu po tracích plných sebezbytu a melancholie přichází – jak název naznačuje – s pozitivními výhledy do budoucna. Podle vlastních slov je píseň o převzetí kontroly nad vlastním štěstím, snaze nezabředávat do nešťastných nálad a překonání pracovního i emocionálního vyhoření. Celá deska vyjde 18. října na labelu Secretly Canadian.

JPEGMAFIA - It’s Dark And Hell Is Hot
Credits: Barrington Hendricks, Ramon Henrique Fernandes
Label: AWAL
Album: I Lay Down My Life For You

Baltimorský rapper Barrington Hendricks alias JPEGMAFIA si nedávno splnil něco, o čem snil od samého počátku své hudební kariéry. Zároveň tím proti sobě poštval spoustu lidí. Podílel se totiž na únorové desce VULTURES 1 od Ty Dolla $ign a jeho producentského hrdiny Kanye Westa. Po zveřejnění společné fotky, kde Ye nosí merch norského blackmetalového projektu usvědčeného vraha a kostelního žháře Varga Vikernese, se nechal JPEGMAFIA na síti X slyšet, že tahle spolupráce neznamená žádný politický statement. Všem pohoršeným ukázal vztyčený prostředníček a vydává nové sólové album. Typicky rozeklanou, ale výrazně chytlavou nahrávku plnou frenetických beatů z vlastní dílny pojmenoval I Lay Down My Life For You a hostují zde Vince Staples nebo Denzel Curry. Do naší rotace putuje track It’s Dark And Hell Is Hot určený do těch nejtemnějších klubových zákoutí.

matyášovi kamarádi - když*se*to*třpytí
Credits: Matyáš Libra, Josef Havrda, Marián Kučera, Petr Kubát
Label: self-released
Album: ZA VŠECHNO MŮŽE MATYÁŠ

Matyášovi kamarádi nejsou skupina, ale jen pražský hudebník Matyáš Libra. Možná si ho pamatujete z uplynulého ročníku Startéru, kde soutěžil se skladbou Strach a úzkost. V polovině léta vydal nové album ZA VŠECHNO MŮŽE MATYÁŠ, z něhož nás zaujal track když*se*to*třpytí. Skladba vznikla pod produkcí Drewa Lindena a s doprovodnými vokály od zpěváka Coubeyho. Píseň reflektuje nejistoty a rozpolcenost v prioritách materiálního světa. Žánrově proplouvá do rapového synth-punku a kombinuje zvuk pračky a hook ze skladby Jablko z dva roky starého projektu Zahrada snů.

A$AP Rocky - Highjack ft. Jessica Pratt
Credits: Rakim Mayers, Jessica Pratt, Anthony Lorenzo Holmes Jr., Carlton McDowell, Greg Kurstin, Jon Batiste, Jordan Patrick, Rex Kudo, Robert Gallardo, Zach Fogarty
Label: A$AP Worldwide
Album: Don’t Be Dumb

Jestli existuje důvod, proč se těšíme na konec prázdnin, pak je to určitě nové album A$AP Rockyho, které vychází 30. srpna. O desce Don’t Be Dumb, která přichází dlouhých šest let po zatím poslední Rockyho desce Testing, toho zatím moc nevíme. Možná se na něm objeví i jeho manželka Rihanna, možná taky ne. Nikdo ani neví, jestli se na desce objeví singly, které Rocky vydal od roku 2022 čtyři. Jisté je to, že aktuálně desku propaguje nový singl Highjack. V něm se objevuje i písničkářka Jessica Pratt, která je autorkou jedné z nejoceňovanějších desek první poloviny letoška (Here In The Pitch). „Byl jsem pryč tak dlouho, ale teď jsem se vrátil a zůstanu,“ zpívají spolu v refrénu tracku, v němž fanoušci identifikovali také několik skrytých útoků na Drakea. Skladbu produkoval hvězdný tým, v kterém jsou třeba Greg Kurstin nebo Zach Fogarty a objeví se tu i vokál Jona Batisteho a Creed B Gooda.

Cousin Stizz - Nokia ft. Smino
Credits: Christopher Smith Jr., Lamar Alexidor, Stephen Goss
Label: self-released
Album: GABOS (Game Ain’t Based On Sympathy)

Smino pochází ze St. Louis, před rokem oslavil třicátiny a už dlouho se o něm mluví jako o rapperovi, kterého bychom neměli podceňovat. Dokazuje to ostatně i jeho nový singl Nokia, na kterém se spojil s kolegou Cousin Stizz. Skladba má trochu nostalgickou náladu, ostatně otevírá ji kultovní vyzvánění starého tlačítkového telefonu, který se používal v nultých letech. Smino a Stizz se na tracku potkávají podruhé, před pěti lety spolu rapovali ve skladbě Anonymous na Stizzově desce Trying To Find My Next Thrill. Pro Smina je to třetí letošní track a možná už zbrojí na nové album. Tím zatím posledním bylo v roce 2022 Luv 4 Rent.

Spustit audio