Ahoj temnoto! Siláctví za citlivost ve svých tracích mění Dušan Vlk, Tasha a Lichnovský

4. září 2024

V rotaci Radia Wave nabízíme jak citlivost, tak i hřejivý optimismus. Pro druhé zmíněné je tu chicagská písničkářka Tasha, která objevuje útěchu a krásu na druhé straně ztráty. Nevídanou hravost a rozmanitost ukazuje americká rapperka Doechii a nové nahrávky jsme se dočkali i od Dušana Vlka. Ukojit hlad fanouškovstva se daří také australské kapele Amyl and The Sniffers a švédská producentka Toxe slaví deset let na scéně. Nechybí ani sólový projekt Lichnovský. Ideálně napořád!

Doechii - CATFISH
Credits: Ahmanti Booker, Jaylah Hickmon
Label: Top Dawg Entertainment / Capitol
Album: Alligator Bites Never Heal

Americká rapperka Doechii tento rok rozhodně nelenila, posledních pár měsíců nám totiž tajemně servírovala track za trackem a minulý týden konečně oznámila vydání svého třetího mixtapu. Nese název Alligator Bites Never Heal a přesto, že se logicky jedná spíše o kolekci tracků nežli ucelené album, Doechii zde dosahuje dosud nevídané zvukové rozmanitosti. Není tak divu, že se zabydlela u labelu TDE (Top Dawg Entertainment), kde vydávají ScHoolboy Q, SZA nebo Ab-Soul (vydával zde také Kendrick Lamar). Z mixtapu vybíráme track CATFISH, který je zdviženým prostředníčkem proti všem “fake lidem” v jejím okolí.

Dušan Vlk - Duša undergroundu
Credits: Denis Klučerovský, David-San, David Kurimai
Label: pinkwatergun
Album: DUŠA UNDERGROUNDU

Prešovský rapper Dušan Vlk stojí mimo jiné za eventovou sérií UGOT, temnému vyznavači undergroundu ale paradoxně v poslední době pomohla třeba aktivita na sociální síti TikTok. Siláctví ve svých tracích nahrazuje citlivostí, otevírá téma duševního zdraví a odsuzuje homofobii. Svému věrnému posluchačstvu jen pár týdnů po protestech za odstoupení ministryně kultury Martiny Šimkovičové z krajně pravicové Slovenské národní strany doručil druhé dlouhohrající album DUŠA UNDERGROUNDU. „Na politiku myslím každý den, už si nevzpomínám na bezstarostné Slovensko,“ říká Dušan Vlk v nedávném rozhovoru pro Radio Wave. Na novém albu se vymezuje proti ohrožení svobodných institucí ze strany Ficovy vlády. Úzkostlivou titulní skladbu, která putuje do naší rotace, si lze vykládat jako love letter všem, kteří stojí po jeho boku.

Amyl and The Sniffers - U Should Not Be Doing That
Credits: Amy Taylor, Bryce Wilson, Declan Mehrtens, Gus Romer
Label: Rough Trade
Album: Cartoon Darkness

Tři roky od vydání poslední dlouhohrající nahrávky ukončuje australská čtveřice Amyl and The Sniffers čekání hladového fanouškovstva po novém materiálu. Třetí řadovka Cartoon Darkness vyjde 25. října u labelu Rough Trade. Jejich poctivý punk rock by si nejeden mohl omylem zaměnit s velikány kytarové scény 70. let. Opakující se kytarové riffy doplňuje nekompromisní vokál i stage presence charismatické zpěvačky Amy Taylor. Kouzlo této kapely už uznali i daleko za hranicemi Austrálie – v loňském roce předskakovali The Smashing Pumpkins, letos zase Foo Fighters. Mezi novinky vybíráme starší ze dvou letošních singlů. Basová linka skladby U Should Not Be Doing That vám totiž na nějaký čas uvízne v hlavě.

Lichnovský - Ideálně napořád
Credits: Zdeněk Lichnovský, Lenka Zbořilová Martin Nouza, Tomáš Havlen
Label: Bad Names
Album: Ideálně napořád

Hudebník Zdeněk Lichnovský opouští bezpečí kapely Parta vynikajících lidí, která letos ukončila svou činnost, a vydává se na sólovou dráhu. Jeho debutovou desku plnou křehkých českých textů Ideálně napořád vydal 2. září komunitní label Bad Names. Všechny skladby na desce pěvecky podpořila Lenka Zbořilová aka ivy z. Martin Nouza alias nevertouch se pak spolupodílel na produkci alba. Do playlistu vybíráme novou českou motivační hymnu Ideálně napořád, která stejnojmennou desku uzavírá. Lichnovský na ní podněcuje k opuštění vlastních pochyb a vyhlíží světlejší zítřky. My na Radiu Wave zase vyhlížíme křest nové desky, na který si můžete zajít 13. září do pražského Paláce Akropolis v rámci koncertní série PULZ.

Toxe - Pillow Fight
Credits: Tove Agelii
Label: YEAR0001
Album: Toxe2

DJka a producentka ze švédského Göteborgu Toxe tento rok slaví výročí, je to totiž deset let od chvíle, kdy začala být aktivní na elektronické hudební scéně. Za tu dobu vystřídala mnoho skupin i labelů, spolupracovala se jmény jako Mechatok, Dinamarca nebo Kamixlo a stála u zrodu významného švédského kolektivu Staycore. Ke svému návratu rovnou přidává debutovou desku, kterou pojmenovala Toxe2. Přestože se na ní vrací ke svým zvukovým kořenům, posouvá je na novou úroveň. Na nahrávce se mísí popové balady s ambientem a nápaditým sound designem. Toxe2 má v sobě snad všechno, co bychom očekávali od moderní klubové nahrávky. Do rotace putuje track Pillow Fight.

Tasha - Love's Changing
Credits: Tasha Viets-Vanlear, Gregory Uhlmann
Label: Bayonet Records
Album: All This and So Much More

Chicagská písničkářka Tasha se zatím drží harmonogramu “jedno album za tři roky”, 20. září se totiž chystá navázat na tři roky starou desku Tell Me What You Miss The Most, které předcházel ještě debut Alone at Last. Připravovaná novinka se bude jmenovat All This and So Much More a Tasha na ní láká v pořadí již čtvrtým singlem. Hřejivě optimistickou folk-popovou skladbu Love's Changing prý napsala až jako poslední a celou nahrávku bude zavírat jak pořadím tak i tematicky. „Podle mě je perfektní závěrečnou notou. Ačkoli je album do jisté míry o ztrátě, je stejně tak o kráse, kterou lze objevit na druhé straně ztráty. Tahle píseň tu vřelost a optimismus vystihuje,“ vysvětluje Tasha. Singl doplňuje videoklip režisérky V Haddad a zajímavostí je, že Tasha figurovala jako vokalistka v divadelní hře Illinoise na Broadwayi na motivy stejnojmenné desky Sufjana Stevense.

Spustit audio