Můj táta je můj vzor a super týpek, říká 16letý Pepa Šindel, zářivá naděje českého lezení

15. září 2024

V 15 letech přelezl na Slovensku cestu vysoké obtížnosti 9a+, kterou nezvládl dokončit Adam Ondra. Český horolezecký svaz ho opakovaně označil za talent roku. Pepa Šindel ale mluví v podcastu Casablanca nejen o lezení, ale také o rodině, cestování a svém životním stylu spojeným s přírodou.

Jeho rodiče jsou, jak sám říká, lezci tělem i duší. Poprvé ho pověsili na skálu někdy ve čtyřech letech. Tak brzo, že si to nepamatuje. „Ale lezení mě začalo hodně bavit až v deseti letech, kdy jsem s mamkou přelezl cestu obtížnosti 7c ve Španělsku,“ říká Pepa Šindel. „To mě nakoplo. Pak jsem se do toho ponořil a začal pořádně trénovat. Od té doby je to spíš už celý životní styl.“

S rodinou je to skvělé

„Většina 16letých kluků určitě nechce být celé dva měsíce prázdnin na dvou metrech čtverečních v autě. Já to tak mám rád. S rodinou je to skvělé,“ říká mladý lezecký talent. „Brácha je můj nejlepší tréninkový parťák. Můj táta Pen mě ze všech lezců nejvíc motivuje. Je to můj vzor, a navíc super týpek,“ dodává a zmiňuje svého tátu přezdívkou, pod kterou je známý v lezecké komunitě.

V cestovatelském a outdoorovém podcastu Casablanca popisuje některé z nejtěžších cest, které vylezl. Chiroptera 9a+ v Súlovských skalách na Slovensku, Pornographie 9a v Céüse ve Francii nebo Hades 9a v Rakousku. 

Prostě existovat v přírodě

„Baví mě objevovat nové oblasti a prostě existovat v přírodě. Na našich cestách se pohybujeme 99 % času v přírodě. Jen každý třetí den si dojedeme nakoupit,“ usmívá se během rozhovoru na Mezinárodním horolezeckém filmovém festivalu v Teplicích nad Metují, kam dorazil přímo z cesty po lezeckých oblastech Rakouska, Německa a Francie. Když mají Šindelovi „odpočinkový“ den od lezení, vyrazí prý na několikahodinový trek.

Přístup Pepy Šindela k lezení a „setkání generací“ můžete detailněji sledovat i ve filmu Lezci, který mladý talent a jeho rodina natočili s Adamem Ondrou v Bystrické dolině na Slovensku. Anebo sledujte novinky na jeho Instagramu a blogu.

Jaké byly jeho nejtěžší cesty a jaký má Pepa Šindel lezecký styl? Chtěl by na olympiádu? Co čte a jak si rozumí se svými spolužáky, kteří nelezou? Jak trénuje a funguje lezecká rodina Šindelových?

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.