Jsme nejlepší parťačky na světě. Lenka Erlebachová a Karolína Grohová zvládly osmitisícový Gašerbrum

26. srpen 2024

České lezkyně Lenka Erlebachová a Karolína Grohová vystoupaly na osmitisícovku Gašerbrum. Krkonošské duo se tak postaralo o další letošní úspěch českého horolezení v Pákistánu. O emotivních a krizových momentech i o své souhře vyprávějí v nové epizodě cestovatelského a outdoorového podcastu Radia Wave Casablanca.

Horolezkyně Lenka Erlebachová a Karolína Grohová

„Na vrcholu osmitisícovky jsem nechtěně natočila dvouminutové video, jak olizuju telefon,“ směje se Lenka Erlebachová ve studiu Radia Wave při odpovědi na otázku po vrcholových zážitcích z Gašerbrumu. Byl totiž upatlaný od energetického gelu, se kterým přišel do kontaktu v kapse její parťačky Karolíny.

„Byl to krásný pocit, rozhledy byly okouzlující, ale nic euforického jsem tam popravdě nezažívala. Nechtěla jsem spěchat a kazit Leničce radost, ale uvědomovala jsem si, že máme už jen půl hodiny světla a před sebou dlouhý sestup za tmy,“ popisuje vrchol Gašerbrumu Karolína Grohová.

Souhra na „Krásné hoře“

„Jsme nejlepší parťačky na světě,“ říkají lezkyně, které už mají zkušenosti z několika kontinentů. Karolína Grohová je mimo jiné běžkyně na lyžích, která naši zemi reprezentovala na dvou olympijských hrách, a někdejší trenérka české skialpinistické reprezentace. Pracuje jako učitelka na základní škole ve Špindlerově mlýně. Už dříve vystoupila například na Gašerbrum II nebo čínský vrchol Muztag Ata. Pokoušela se také o Huascarán nebo Broad Peak, kde jí vrchol těsně unikl. Lenka Erlebachová se kromě lezení věnovala soutěžně i sjezdovému lyžování a pracuje v Krkonoších jako realitní makléřka. V minulosti vystoupila například na Alpamayo v Peru nebo Lobuche v Nepálu.

Na osmitisícovce úspěch, doma nervy

V rozhovoru v Casablance Lenka a Karolína popisují například i své krizové momenty při netrpělivém čekání na příznivé počasí, tak po ztrátě komunikačního zařízení. Nemožnost podat zprávu domů vyvolala v lezkyních nervozitu. GPS lokátor na komunikátoru zároveň evidoval pád ve stěně a následně vysílal signál ze stále stejného místa, zatímco výprava postupovala. Mohl tedy indikovat falešnou tragickou zprávu.

Obě dvě sportovkyně podobné nepříjemnosti spojené s informacemi z náročných vysokohorských stěn znají i z druhé strany. Čekaly na zprávu od svých blízkých například při krizovém výstupu na Baruntse nebo nedávném úspěchu na Muču Kiš

Jak probíhal výstup na Gašerbrum? Bude duo Lenka Erlebachová a Karolína Grohová pokračovat v himálajských výstupech? Poslechněte si kompletní podcast Casablanca!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.