Nejistotám navzdory. Poslechněte si příběh Davida, kterému změnila život hudba

20. prosinec 2021

Nejistý a trochu ztracený. Takový býval David Kozák, kluk z Českého Krumlova, který i díky své vnímavosti od útlého věku silně prožíval všechny negativní věci, které se kolem něj děly a vláčely jím sem a tam. Jak se coby citlivé dítě vyrovnáte s rozvodem rodičů a pocitem, že kvůli neustálým přesunům od jednoho k druhému nikam skutečně nepatříte? A jak jim později vysvětlíte přesvědčení, že vaše cesta nemá směřovat tam, kam by si oni sami přáli – na policejní školu?

David tehdy nakonec splnil očekávání a nastoupil. „Škola obehnaná ostnatým drátem, měli jsme přísný vycházky. Bylo to úplně šílený, jak nás tam zavřeli,“ vzpomíná a po delší odmlce pokračuje dál. „Vyvrcholilo to tím, že jsem se zkusil podřezat. Ale nedělal jsem to s myšlenkou, že bych si chtěl vzít život. Měl jsem v sobě obrovskej přetlak a potřeboval si nějak ulevit, vypustit ten tlak. Bylo to úplně nesmyslný, ale prostě to vybublalo, v tý socialistický koupelně,“ popisuje David, kam ho dohnaly pocity bezvýchodnosti.

David Kozák

Následovalo pozorování v psychiatrické léčebně, kde ho ochromil strach z případné dlouhodobé hospitalizace. Právě díky němu se podle vlastních slov dokázal na celou situaci poprvé podívat s nadhledem. „Uvědomil jsem si, že nejsem psychicky nemocnej, že mám sice problémy, ale jsou řešitelný,“ vysvětluje David, kterému se nakonec podařilo vymanit ze světa, který mu nebyl blízký. Po překonání problémů se dostal na pražskou DAMU a táhlo ho to čím dál silněji k hudbě.

„Když přišly krize, tak jsem se muzikou léčil. Kolikrát mám u tvoření textu pocit, že to ani nepíšu já – nemám to v moci, jako by skrze mě něco promlouvalo a já ani nevěděl, jak se to děje,“ snaží se popsat těžko zformulovatelné věci, které zažívá. „Cítil jsem, že to pomáhá. A že by mohlo i dalším lidem. To je hlavní motiv, proč to dělám, kromě toho, že mě to baví a naplňuje. Že si třeba někdo řekne: ‚On taky zažívá tyhle debilní emoce a neví, jak z toho ven.‘ Je to vlastně taková terapie hudbou,“ říká David.

David Kozák

V čem mu zkušenosti z policejní školy paradoxně pomohly při studiu na DAMU a jaké vůbec bylo? Co pro něj znamená hudba a jaká témata se objevují v jeho tvorbě? A na čem aktuálně pracuje? Poslechněte si celý dokument, ve kterém uslyšíte nejen Davidův příběh, ale také některé z jeho písní.

Viola Tokárová

O autorce

Viola Tokárová absolvovala filmovou školu v ateliérech Karla Zemana ve Zlíně. Na FAMU studovala filmovou režii a její první film byl satirický povídkový snímek Bordel z kapsy. V roce 2019 měl premiéru film Lety (režie, střih). Pro Český rozhlas vytvořila dokumenty Černobílé Větřní, M.I.R. - příběhy ze Srebrenice nebo dokumenty o rapperu Shotovi a nevidomém hudebníku Martinu Svátkovi. Viola v současnosti pracuje v bistru a dál se věnuje kreativní tvorbě. Na příští rok připravuje společně s Markétkou Slavkovou promítání antropologického dokumentárního filmu M.I.R. V dokumentu Nejistotám navzdory Violu uslyšíte i coby druhý hlas Davidova romantického duetu inspirovaného pohádkovou knihou Návrat opeřeného hada.

Autorka: Viola Tokárová
Dramaturgie: Daniel Kupšovský, Terezie Jirásková
autor: Viola Tokárová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.