Nejlepší české básně 2013: Úroda dobré poezie pokračuje

27. listopad 2013
Liberatura

„Všeobecně se říká, že v poezii byl velmi silný rok 2011, kdy i na ostatních literárních cenách bylo vidět, že je z čeho vybírat a co oceňovat. A myslím, že letos úroda dobré poezie pokračuje,“ řekl nám básník a redaktor nakladatelství Host Martin Stöhr, kterého jsme se ptali na zhodnocení české poezie roku 2013.

Stöhr stojí za projektem antologie Nejlepší české básně, ta vychází od roku2009 atexty do ní vybírají každoročně jiné osobnosti. Letos to byl Ivan Wernisch a Wanda Heinrichová, která nás ve studiu také navštívila.

"S Ivanem Wernischem nás to bavilo čím dál víc,“ řekla Wanda o sbírání textů pro antologii, „posílala jsem mu tedy další a další texty. Opisovala jsem je – a to je velký test. Když se opisuje báseň, ukáže se leccos, co člověku při čtení unikne. I při opisování jsem vyřazovala. Ivan Wernisch mi vždycky do několika hodin po odeslání odpověděl a napsal, která báseň se mu zamlouvá a někdy i proč.“

Poslechněte si Liberaturu o Nejlepších českých básních 2013 adozvíte se, které básně se líbily nejvíc, které sbírky nadchly a o kterých básnících a básnířkách musíte vědět.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.