Nejlepší české filmy s bytovou tematikou a frivolní Francouzky na milionářské jachtě

29. listopad 2019

Vítek, Aleš a Kamil se v tomto díle Čelistí bavili o filmu Vlastníci, srovnali ho například s Kulovým bleskem nebo se sovětským snímkem Garáž. Od laskavých filmů o společnostech, které se vyvíjely v politické ideologii východního bloku, se kluci přesunuli k bezstarostným dívkám a italské mafii.

Kluci se v souvislosti s novým filmem Vlastníci pustili do přemítání o svých životech. Kamil ani Aleš nikdy nic nevlastnili. Vítek ano, bylo to podle něj stresující. Jedinou výhodou prý bylo, že se nemusel účastnit žádných schůzek jiných vlastníků. A právě o tom natočil film Jiří Havelka. „Bavíme se o nejlepší české komedii tohoto roku. Bavíte se celou dobu, má to nějakou vazbu na současnost a realitu, nenudí to a je to prostě jednooký mezi slepými králem. Možná jsem i příliš ošklivej, když říkám, že jednooký. Řekl bych tedy s jedním okem, které má zákal,“ hodnotí Kamil film také na poli jiných českých filmů.

Čtěte také

Aleš namítá, že zachytil diváky pohoršené sexistickými a stereotypními narážkami. „Ano, ale kdokoliv tam v tom filmu má nějakou narážku na postavu gaye, tak je vykreslen jako záporná a hloupá postava. Naopak ten gay je tam nejnormálnější a nejsympatičtější postava, která není zatížená ničím hloupým. Já jsem to ale samozřejmě viděl v kině v Praze. Kdybych to viděl někde na venkově, tak si nejsem jistý, čemu by se ti lidé vlastně smáli,“ přemýšlí Kamil. „Zároveň ale v této bytové tematice zůstává nepřekonatelným snímkem Kulový blesk,“ říká Aleš.

Kryštof Hádek a Stanislav Majer ve filmu Vlastníci

Snímek Bezstarostná dívka Rebeccy Zlotowski je podle Vítka příběhem o dvou děvčatech, z nichž jedno je cudné a druhé je necudné. Cudná dívka se postupně nechává ovlivňovat tou necudnou, chodí pak spolu na večírky na jachtách k miliardářům. „Z filmu se vytrácí veškerá dynamika, protože bezstarostnou dívku hraje Zahia Dehar, která je neuvěřitelně příšerná herečka. Umí všechny ty odpozorované smyslné pózy, ale vypadá jako oživlá figurína. Je zbavená vnitřku, osobitosti, mimiky. Je to takové zvláštní, až politováníhodné stvoření,“ myslí si Vítek. „Rebecca Zlotowski nemoralizuje, nedochází k žádné deziluzi. Hrdinka sama říká, že ji city nezajímají, zajímá ji především dobrodružství, ať už sexuální, nebo finanční,“ říká Aleš. Podle Vítka ale nefungují ani některé dialogy a rozvolněné tempo.

Na závěr se kluci podívali také na film z prostředí italské mafie První zrádce režiséra Marca Bellocchia a probrali například i nedávno zveřejněný žebříček BBC 100 nejlepších filmů natočených ženami. Chcete vědět, co na něj říkají? Pusťte si Čelisti!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.