Nejlepší design je obyčejný otvírák a nejlepší zdroj světla je na nebi, myslí si v Hipposdesign

21. září 2022

Radim Babák a Ondřej Tobola založili studio a vybrali si název Hipposdesign a logo s hrochem. Jak se to stalo uslyšíte v Bourání, mají ovšem s hrochy něco společného? „Jsme často podceňovaní. Hroch vypadá, že jen tak leží v louži a nic nechystá. Ale je to zabiják,“ říká Radim Babák.

Co tedy studio Hipposdesign tvoří? Mluvili jsme hodně o jejich práci, kterou může každý navštívit – o nové expozici horolezectví v Muzeu Českého ráje v Turnově, kde si člověk připadá jako ve skalním městě. Jak ji vymýšleli a jak zapojili Mikoláše Alše?

Radim vystudoval architekturu a design, Ondřej Tobola design a původně mysleli, že se budou věnovat navrhování produktů. To je ale v Česku obtížné: „Firem, které mají vlastní vývoj, moc není,“ říká Ondřej Tobola. Jaký výrobek by chtěli navrhnout? A jak by měla vypadat opravdu dobrá sklenička?

Namísto designu se tedy věnují architektuře, momentálně hlavně rodinným domům. Mluvili jsme například o jejich domě v Tehově. Ondřej Tobola vypráví, jak majitel může ráno vyběhnout z ložnice a proplavat se jezírkem do pracovny. Propojení s okolím a svobodný pohyb mezi domem a zahradou je jednou z výhod tohohle domu: „Není to o luxusu, ale o tom mít dvoje dveře na správném místě,“ říká Ondřej Tobola.

Řeč přišla i na sluneční světlo a designové lustry. Co je lepší? A za kolik se dá dnes postavit rodinný dům? Dokonce došlo i na to, jak se Radim Babák nestal moderátorem tohoto pořadu.

O dením světle, skleničkách a mládí v Kuvajtu s Radimem Babákem a Ondřejem Tobolou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka