Nejlepší hry roku 2023: Klasické RPG, česká skákačka, nebo Vetřelci?

15. prosinec 2023

Naditý kalendář by mohl naznačovat, že je herní průmysl ve vrcholné formě. Vedle plejády skvělých her ale v očekávání krize přinesl také spoustu škrtů, propouštění v celé řadě studií a rušení nadějných projektů. Jak Jarda, Šárka a Lukáš reflektují herní rok 2023?

Ke konci roku neodmyslitelně patří rekapitulace uplynulých dvanácti měsíců, stejně jako nejrůznější udílení cen pro ty nejzajímavější počiny. Minulý týden se udíleli „herní Oscaři“, The Game Awards 2023, na tematický večer se však letos sneslo neobvyklé množství kritiky. Větší prostor než vývojáři a vývojářky oceňovaných titulů dostaly nejrůznější celebrity, které s hrami mnohdy neměly příliš společného, a spíš než jako oslava úspěchů působila celá akce jako zimní verze virtuální výstavy Summer Game Fest, stejně jako chyběla soustrast s více než devíti tisíci zaměstnanci a zaměstnankyněmi herních studií, kteří v letošním roce přišli o práci.

Kromě rekapitulace The Game Awards ale ani Jarda, Lukáš a Šárka neopomněli svůj výběr toho nejlepšího, co uplynulý rok přinesl na jejich herní obrazovky. Jarda vyzdvihl 4X strategii Dune: Spice Wars, která mu konečně vysvětlila některé politické pletichy ze světa koření, stejně jako taktickou týmovou strategii s Vetřelci, Aliens: Dark Descent, a remake jednoho z nejlepších survival hororů všech dob, Resident Evil 4.

Lukáše letos k počítači přikovala další předělávka, System Shock, ale taky překvapivě vydařené taktické pokračování, Jagged Alliance 3, a plošinovka z české dílny Bzzzt. Šárka ve svém mainstreamovém koutku nevynechala RPG Baldur’s Gate 3, které herní diskurz úplně ovládlo, ale vyzdvihuje také jarní Zeldu: Tears of the Kingdom a svěží závan mezi 2D plošinovky v podobě Super Mario Bros. Wonder.

Měl by si Geoff Keighley uspořádat Winter Game Fest? Čeká nás po nabitém roku 2023 suchý 2024? Poslechněte si celý díl Questu s rekapitulací uplynulého herního roku.

Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.