„Nejlepší lék je nežrat jako prase.“ Debata o Ozempicu odhaluje hlavně mýty spojené s hubnutím

19. únor 2024

Slovo Ozempic vstoupilo do povědomí jako magická formule, za jejíž pomoci se celebrity zázračně ztrácí před očima. Stalo se synonymem pro léky s účinnými látkami na diabetes a obezitu. V české debatě ale taky odhaluje, kolik krutých předsudků máme vůči lidem trpícím nadváhou.

Účinné látky semaglutid nebo jeho předchůdce liraglutid jsou dostupné pod komerčními názvy Ozempic, Wegovy nebo Saxenda a oficiálně se využívají jak k léčbě diabetu, tak k léčbě obezity. V Česku se o nich začalo hodně mluvit především v souvislosti s výpadkem, který nastal v první polovině minulého roku. Ukázalo se, že akceptovat problémy s přibíráním jako medicínský problém, který si zaslouží odbornou péči, je v domácím prostředí pořád náročné. Toxická debata, kterou nedostatek přípravku rozpoutal, je tak nakonec na celém tématu možná to nejzajímavější.

„Kdyby tlusťoši více sportovali a střídmě jedli, tak to bude jistě zdravější,“ zaznívá v debatách na sociálních sítích, necitlivý slovník ale často volí i média: „Lék neshání pouze diabetici, ale často i tlouštíci,“ pronesl jeden z moderátorů českého zpravodajského webu.

Čtěte také

Pro lidi dlouhodobě trpící problémy s hmotností ale lék představuje často velkou úlevu a pomoc v celoživotním boji: „Problémy s přibíráním řeším celý život, s pomocí endokrinoložky jsem zjistila, že za tím stojí hormonální nerovnováha, kterou je potřeba řešit medicínsky. Lékaři mě před tím posílali domu s tím, že mám prostě míň jíst a víc sportovat a všechno moje trápení se vyřeší. To dělám celý život a nic se nezměnilo. Teď jsem konečně začala hubnout a cítím velkou úlevu. A taky zadostiučinění, že za mým problémem nebyla jen lenost, ale že v tom bylo něco hlubšího,“ vysvětluje jedna z uživatelek léku.

Proč se nám nelíbí představa, že lidem s nadváhou může něco usnadnit život? A proč váhu tolik spojujeme s charakterem a morálkou? Poslechněte si celou epizodu podcastu Vlna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.