Nejlepší vodáci se rodí u nás v Česku! Paddleboardové objevy na divoké vodě líčí Honza Rott

7. květen 2023

Jeden z „otců paddleboardingu u nás“ Honza Rott vypráví v nové Casablance o pádlování vestoje na mořských vlnách u pobřeží Fuerteventury, o sjíždění řek na Balkáně, v Jižní Americe a taky o skákání vodopádů na paddleboardu.

Honza Rott je držitel zlaté medaile ze zatím posledního konaného mistrovství Evropy a organizátor paddleboardového dění. Specializovaný časopis Padler.cz ho označil za „jednoho z otců paddleboardingu u nás“. Honza je zaměřený na tekoucí a divokou vodu: „Zkouším, co je ještě ‚jetelný‘. Baví mě vodácké komunitě dokazovat, co všechno jde, a překvapovat i sám sebe, kam dál se dá sport posunout,“ říká v cestovatelském magazínu Radia Wave. „V kajaku je těžiště níž, a to je výhoda pro stabilitu, ale já zase vestoje víc vidím dopředu,“ popisuje výhody a nevýhody jednotlivých plavidel. A zdůrazňuje, že Česko je líheň vynikajících vodáků a že na atmosféře kolem divoké vody nic nezměnila ani profesionalizace a olympijské úspěchy.

Stíhám koukat, kde co lítá. Proto tam jezdím!

Honza Rott se považuje za objevitele nových terénů, ale zároveň cestovatele, který má rád svůj komfort. S paddleboardem má za sebou výpravy do Chile, rakouských Alp, do Slovinska na Soču nebo do Černého Hory a Bosny na Taru, jejíž klíčový úsek sjela jeh skupiny jako vůbec první na paddleboardu. Sní o asijských řekách včetně bhútánských nebo Indu.  „Vždycky někde vidím fotku, nebo video, nadchnu se a chci tam jet. Často se na řeky vhodné pro paddleboard cíleně vyptávám kajakářů. A výhoda řek je, že jsou prostě vždycky v krásné přírodě. Na boardu stíhám koukat, kde co lítá. Proto tam jezdím! Většinou objevím místa, kam bych se chtěl někdy ještě vrátit jen s batohem.“

Jak se na paddleboardu skáčou několikametrové vodopády a jezdí na mořských vlnách? V čem pro Honzu Rotta spočívá kouzlo i ambice tohoto sportu? Poslechněte si vyprávění o rozšiřování paddleboardových možností na divoké vodě v magazínu Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.