Největší strach mám ze samoty, přiznává fotbalista Lukáš Vácha

11. září 2022

Lukáš Vácha je fotbalista, kapitán rezervního týmu Sparty a bývalý reprezentant, který kvůli vážným zraněním musel přehodnotit celou svou kariéru a rozhodnout se, zda je pro něj důležitější fotbal, nebo zdraví a rodina.

„Zranění jsou a zranění budou. Někdo je prostě náchylnější. Záleží dost na tom, na jakém postu a jak hraješ. Kvůli zranění jsem bral prášky, byl jsem jak v mlze, závislý. Jenom proto, abych ráno zvládl trénink, byl v sestavě a mohl se dostat na hřiště. A po nějaké době jsem si začal říkat ‚vždyť se zničíš',“ popisuje Lukáš situaci, která vedla k jeho rozhodnutí odejít z první ligy do rezervního týmu. „Problémy jsem pak řešil alkoholem a léky, a to není dobře. Pro nikoho. Je to něco přes rok, co jsem vyloučil pití. Teď už můžu říct, že jsem sám v sobě vyhrál,“ dodává.

Během rozhovoru se Lukáš přiznal, s čím má odjakživa problém – se samotou. „Hledal jsem partnerky, skákal jsem ze vztahu do vztahu. Z toho mám největší strach – být sám. Málokdo to umí a kdo se to naučí, je vítěz. Já před tím stále utíkám. Neustále jsem buď v kolektivu lidí nebo s partnerkou.“

Promluvil ale i o tom, co pro něj znamená tým: „Za tým bych dýchal, položil bych za něj život. Já na hřišti nechávám duši a nikdy bych je nenechal ve štychu. Tým je rodina, kterou nesmíš nikdy zradit.“

Jak ho ovlivnil rozvod rodičů? Za co by jim chtěl poděkovat? Jak působí jeho zdravotní karta? A kdy naposledy brečel? Poslechněte si nový díl Pochlap se s fotbalistou Lukášem Váchou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.