Nesmrtelný Spongebob je memovou hvězdou, u níž hledají mileniálové útěchu

4. květen 2020
Fenomem

Kdo je nejpopulárnější animovanou postavičkou memové kultury? Pojďme udělat takový malý pokus. Pokud sledujete nějaké memové stránky na sociálních sítích, projeďte si jejich aktuální feed a garantuji vám, že během několika vteřin narazíte na memy se Spongebobem v kalhotách – hranatou mořskou houbou, která žije pod mořem a je ústřední postavou kresleného seriálu Spongebob v kalhotách (SpongeBob SquarePants).

Seriál 1. května oslavil 21 let od své premiéry. Simpsonovi, Shrek i komiksy od Marvela prosím prominou, ale jsou to právě postavy ze Spongeboba, kdo má v memech ze všech popkulturních fenoménů největší výskyt.

Důvodů to má hned několik. Spongebob se stal populární na začátku tisíciletí a vyrůstala s ním tak generace mileniálů, kteří jsou zvyklí vysedávat na sociálních sítích a komentovat svět s pomocí memů. Tady samozřejmě hraje velkou roli nostalgie a vzpomínky na dětství. První tři série Spongeboba jsou v podstatě klasika, seriál nicméně běží dál – aktuálně už dvanáctá série. Nabaluje tak další diváky, kteří rozumí humoru a narážkám z memů.

Spongebob meme

Nejběžnější použití postav ze Spongeboba je při komentování vlastních emočních pochodů. Právě pokud jde o nálady a pocity, je seriál zcela přímočarý. Když je hlavní hrdina šťastný, je opravdu šťastný. A když je Sépiák, druhá hlavní postava, v depresích (a že je v nich dost často), tak je prostě v depresích. Spongebob sice vypadá díky rozverné grafice a nevázanému humoru jako seriál pro děti, ale i dospělí si u příběhů ze Zátiší Bikin přijdou na své. Tvůrci Spongeboba – hlavně na počátku – vykreslovali banalitu života s jemným cynismem a sarkasmem, k nimž má memová kultura hodně blízko.

Mocking Spongebob meme

Vyjmenovat všechny memy se Spongebobem by nám zabralo hodně času, zkusme však aspoň pár. Často se používají jako reakce – třeba Mocking Spongebob, v němž Spongebob předstírá, že je kuře (což pochází z epizody z roku 2012), a adresáta zprávy zesměšňuje. Caveman Spongebob vyjadřuje naštvanost, zatímco Tired Spongebob – unavený Spongebob – asi ani nepotřebuje vysvětlení. Další memy jsou vyloženě absurdní. No, This Is Patrick meme vychází ze scény, kde zákazníci volají do restaurace U Křupavého kraba a trochu natvrdlá hvězdice Patrik jim pořád opakuje „Tady je Patrik“.

A pak je tu mem Squidward Looking Out the Window, v němž se věčný morous Sépiák dívá skrze otvory ve větráku na šťastné postavy venku. Právě tenhle mem má největší ohlas v časech koronakrize. Vůbec v posledních týdnech zažívají memy se Spongebobem velkou renesanci – lidé s nimi komentují svoje stavy v karanténě, od pocitu domácího bezpečí přes úzkost až po smutek ze separace. Zas a znovu se potvrzuje, jak nevyčerpatelnou studnicí memů seriál se Spongebobem je.

Logo

Malíř Stephen Hillenburg vytvořil své slavné postavičky už v roce 1984, když ještě vyučoval podmořskou biologii v Orange County Ocean Institute. Pak s nimi nakreslil komiks, ze kterého se na konci tisíciletí stal úspěšný animák. Když Hillenburg v listopadu 2018 zemřel, zaplavily internet obzvláště dojemné kondolence a reakce na odchod muže, který nám pomohl vyjadřovat naše emoce. Fanoušci tehdy dokonce spustili velkou nátlakovou akci, aby Hillenburgovi složili poctu v rámci poločasového přenosu Super Bowlu, a rapper Travis Scott tehdy alespoň použil memový remix své skladby Sicko Mode. Další důkaz výjimečnosti Spongeboba v kalhotách v rámci dnešní popukultury. Výjimečnosti, která přetrvá ne roky, ale celé dekády.

Poslechněte si dnešní Fenomem a dozvíte se, proč jsou Spongebob v kalhotách a jeho kamarádi ze stejnojmenného seriálu nejpoužívanějšími kreslenými postavičkami v memech. Změnila něco na popularitě Spongeboba koronakrize? A bude Sépiák někdy šťastný?

Spongebob meme
autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.