Nezabiješ. Pacifismus prospívá i hrám plným zbraní

25. srpen 2023

Kolem blížící se velehry od studia Bethesda se točí celá řada debat. Jardu s Lukášem ale nejvíce zaujala ta, kde se rozebírá nemožnost hru dokončit, aniž byste v rozlehlém sci-fi vesmíru někoho neodpravili. Tvůrci anoncují nepřeberné herní možnosti, ale nakonec se zase všechny seběhnou do ústí laserové pušky?

Kdysi by se herní scéna nad něčím takovým nepozastavovala – ještě v devadesátých letech se nenásilný postup jinak násilnou hrou zdál jako protimluv. Legendární tituly jako Thief, Deus Ex, ale paradoxně i simulátor zabijáka Hitman ukázaly, že dobrý herní design se často obejde bez výstřelu. Ba co víc, může rozšířit zážitek i těm hráčům a hráčkám, kteří na virtuální zbraně nedají dopustit.

V průběhu dekád se pacifistická linka propsala do celé řady her, z nichž Jarda s láskou vzpomene na své zážitky s pátým Metal Gearem a Lukáš s bolestí ve hlase na futuristický parkour Mirror's Edge, kde ho jedna z misí nadosmrti traumatizovala. Jinak ale nejnovější Quest kolem smrti krouží, vyhýbá se jí, nebo si to alespoň zařídí tak, aby za ni nebyl přímo zodpovědný a nijak si nešpinil své veřejnoprávní ruce.

Která hra Jardu přiměla nezabít jediného protivníka? Jak to dopadlo, když zkoušel být pacifistický Battlefield? A proč si určitě musíte nainstalovat Undertale? To vše vám odhalí nový nenásilný Quest!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.