O pořadu Modeschau

Modeschau sleduje současnou českou návrhářskou scénu a módní průmysl. Přináší reportáže z nezávislých i mainstreamových událostí a rozhovory se studujícími i hotovými designéry, teoretiky, historiky i řemeslníky z oboru.

Natáčíme s fotografy, novináři a kurátory, kteří se české autorské módě věnují, podporují ji a posunují dál. Mapujeme český průmysl, lokální výrobu oděvů, bot, doplňků a všeho dalšího, co s módou souvisí. Fungujeme jako rádiová show v pravidelném vysílacím čase a jako online magazín na webu Radia Wave s navazujícím facebookovým profilem. Články z jednotlivých dílů pořadu najdete zde.

Veronika je novinářka a moderátorka Radia Wave. Vystudovala publicistiku na VOŠP a sociální a kulturní antropologii na FSV UK. Vedle Českého rozhlasu spolupracuje také s magazínem Blue Paper a dalšími českými médii, jako autorka článků, art direktorka a stylistka módních editorialů. Od roku 2012 je členkou České akademie designu, zasedá v porotě Diploma selection Designbloku a několik let byla součástí kurátorského týmu festivalu designSUPERMARKET. V posledních třech letech spolupracuje s neziskovým sdružením Elpida, pro které připravuje mezigenerační módní přehlídky, výstavy a workshopy. Od roku 2017 žije mezi Prahou a Chicagem.

Historie pořadu:
Pořad Modeschau se na Radiu Wave vysílal od začátku fungování stanice vždy v sobotu od 11:00 do 12:00. Od začátku se soustředil na lokální módní návrháře, události a módní scénu. Přinášel rozhovory, reportáže a ankety. V roce 2014 se přestěhoval do nového vysílacího času, na úterý od 19:00 do 20:00, a k dosavadní náplni přidal mapování lokálního módního průmyslu prostřednictvím reportáží z českých fabrik. Aktuálně se vysílá v úterý od 18:00 do 19:00.

Pořad připravuje a uvádí Veronika Ruppert (dříve Mayerová). Pořadem prošly jako spoluredaktorky scénografka Anna Mayerová, Lucie Cicalová (dnes Kotrbová), teoretička módy Jana Patočková a novinářka Ema Janáčková.

Všechny díly pořadu najdete zde.

Pořad připravují

Další pořady

  • Moje terapie

    Moje terapie je podcastový seriál, v němž si štafetu předávají vypravěčské dvojice tvořené terapeuty a jejich klienty.

  • Čelisti

    60 minut dravého filmového lovu: horké novinky z filmového oceánu, hlavní filmová událost týdne i drobný plankton aktuálního filmového dění.

  • Špína

    Judita Císařová, Honza Šamánek a Petr Wagner každý čtvrtek provádí posluchače sklepeními lokální i zahraniční DIY scény.

  • Night Air

    Noční vír Radia Wave.