O pořadu Hranice násilí

Hranice násilí je dokumentární podcastová série Táni Zabloudilové. Přináší vyprávění šesti mladých žen, které zažily sexuální násilí v partnerských vztazích, popřípadě byl jeho pachatelem někdo z okruhu známých. Podcast se tak zaměřuje na nejčastější podoby sexuálního násilí – podle výzkumů ho v devadesáti procentech případů páchá někdo obětem známý.

Všechny hrdinky kromě rekapitulace bolestivých zkušeností popisují také to, jak se s nimi vyrovnaly a jak svá traumata zpracovávaly. Jejich výpovědi komentují psychoterapeutky, které se zaměřují na ta nejdůležitější témata typická pro případy sexuálního násilí a na jejich porozumění ze strany veřejnosti.

Každou epizodu uzavírá dvojice expertek z různých oborů. Epizodu, ve které je největší důraz ve vyprávění kladen na ženské a mužské role, komentují socioložky se zaměřením na genderová témata. Jiný příběh, jehož hrdinka znásilnění nahlásí na policii, doplňují názory právniček ohledně toho, na co má oběť sexuálního násilí právo při policejních výsleších.

Pachatelem sexuálního násilí je až v devadesáti procentech případů člověk, kterého oběť zná. Podle Agentury Evropské unie pro základní práva z roku 2014 zažila více než třetina žen starších patnácti let fyzické nebo sexuální násilí. Dvacet dva procent žen starších patnácti let má navíc zkušenost s fyzickým nebo sexuálním násilím ze strany partnera.

Táňa Zabloudilová

O autorce

Táňa Zabloudilová je publicistka se zaměřením na popkulturu a sociální témata, moderátorka, a autorka podcastů. Pro Radio Wave už v minulosti připravila dvě sezony podcastu Moje terapie. Má za sebou šestileté působení na Radiu Wave na různých pozicích včetně editorky, v současnosti je členkou redakce Deníku Alarm, přispívá také například na server Aktuálně.cz a je dramaturgyní Seriál Killer festivalu.

Podcastovou sérii Hranice násilí poslouchej od 6.září na wave.cz/hranicenasili, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. S reakcemi na podcast se můžete obrátit na email hranice@rozhlas.cz.

Autorka, dramaturgyně: Táňa Zabloudilová
Kreativní producentka: Veronika Ruppert
Garant: Daniel Kupšovský
Hudba: Monika Omerzu Midriaková
Mistr zvuku: Jan Brauner
Vizuál: Nikola Logosová

Pořad připravují

Další pořady

  • Hrana

    Hrana je dokumentární podcastová série Lukáše Houdka o mužské body imagi. Zprostředkuje příběhy lidí, kteří kvůli touze po vysněné postavě vedou souboj s vlastním tělem.

  • Stage

    Každé pondělí večer vám Radio Wave přinese záznam koncertu světové nebo domácí hudební hvězdy.

  • Pochlap se

    „Někdy hodně mlčíme, jindy moc řečníme, ale často se bojíme opravdu otevřeně mluvit,“ říká autor podcastu Pochlap se Václav Rouček. 

  • Brrrap

    Rapová série Brrrap je podcast, který se zajímá o to, co se honí rapperům v hlavě, když nedrží mikrofon v ruce. Za jaké kariérní rozhodnutí by si rappeři nafackovali?