NOVINKY: Anna Calvi, Leto s Monikou, Nusle Sound System a další systémy

11. červen 2018
Factory Radia Wave

V další várce hudebních novinek na Radiu Wave se podíváme na stav polského post-punku, zkontrolujeme novou českou kapelu z Nuslí a znovu přivítáme Moniku Midriakovou, tentokrát už ne jako členku projektu Monikino Kino, ale se sólovou tvorbou Leto s Monikou. O rap se postará Denzel Curry, o sci-fi experiment Oneohtrix Point Never a o krásné písně Anna Calvi nebo basačka ze Savages Esya. A skočíme i do Katalánska.

Past – Sama
Credits: Darek Kłosiński, Małgorzata Gąsiorowska, Slavik, Suchy
Label: Samuel Records

Past jsou polská post-punková kapela, která působí na varšavské DIY scéně někdy od roku 2011 a vydává své desky na českém punkovém labelu Samuel Records. Po demu a dlouhohrajícím albu Czarno / Biala z loňska přichází právě teď s novinkou Sama. Hudba je nasáklá coldwavem a novou vlnou, dnes módním zvukem 80s syntezátorů. V textech Past řeší nezřídka politiku, v jednom songu se třeba vyjadřovali proti zbourání socialistické památky Palác kultury.

Oneohtrix Point Never – We’ll Take It
Credits: Daniel Lopatin
Label: Warp Records

Pětatřicetiletý producent Daniel Lopatin právě vydal nové album Age Of, které se vyrovnává s koncem světa. Hudebník známý jako Oneohtrix Point Never ho poskládal podle čtyř historických etap. Skladba We´ll Take It, která je na desce vůbec nejpopovější, spadá do poslední fáze, kdy lidstvo čelí vyhynutí. Víc se o nahrávce dozvíte v naší rubrice Deska týdne.

Leto s Monikou – Prečo sa eště bojíš
Credits: Monika Midriaková
Label: self-released

Monika Midriaková, která je známá především z naší oblíbené kapely Monikino Kino, přichází s novým projektem – bude se jmenovat jednoduše Leto s Monikou. Album má vyjít v září a prozatím z něj Midriaková vypustila první singl Prečo sa eště bojíš. Ubylo syntezátorů, ale krásné „pesničky” zůstaly.

Cold Leather – Nightmare
Credits: Cold Leather
Label: Adagio830

Německá kapela Cold Leather je známá především návštěvníkům hardcoreového Fluff festu a undergroundových koncertů. Jejich hudba je hodně tradiční, zní jakoby po roce 1974 žádná punková kapela nevznikla a existovali jenom The Stooges. Potkávají se tady členové punkrockových Bombenalarm, deathrockovými Cult Values nebo Pretty Hurts. Energie, nesmrtelné riffy a ženský vokál v čele – jestli jste si mysleli, že z punku vymizel moment nebezpečí, poslechněte si Cold Leather.

Nusle Sound System – Ruce
Credits: Nusle Sound System
Label: self-released

„Budoucnost buření,“ popsala první koncert nové pražské kapely Nusle Sound System jedna přímá svědkyně. Členové punkových kapel Václav Klaus, Bezbolestná a Peleton poskládali novou skupinu a údajně se chystá i nahrávka. První vlaštovkou je singl Ruce, kde se nezapře štípavý vokál ani emo vyhrávky známé z Bezbolestné.

Okay Kaya – Dance Like U
Credits: Kaya Wilkins
Label: Heavy Body Records

Norská zpěvačka, modelka, fotografka a herečka Okay Kaya stojí v sedmadvaceti letech na začátku něčeho velkého. Minulý týden vydala debutové album Both, které sbírá skvělé recenze. Její meditativní, soulem a R&B nasáklý pop by se z oslavných recenzí internetových portálů mohl klidně brzy dostat i do rádií. Skladba Dance Like U má kromě skvělé atmosféry a melodie také vtipné video, v němž Okay Kaya hraje svoje vlastní dvojče. Zpěvačka má ostatně s kamerou spoustu zkušeností, vloni zazářila v mysteriózním dramatu Thelma.

Denzel Curry – Percs
Credits: Denzel Rae Don Curry
Label: PH Recordings

Současná vlna špinavého a agresivního rapu ze Soundcloudu má svého otce, kterým je Denzel Curry. Floridský rapper na sebe před dvěma lety upozornil deskou Imperial, letos chystá novinku TA13OO (číst: Taboo), kterou připravoval s Flying Lotusem nebo rapovým kolegou J.I.D. Datum vydání je zatím ve hvězdách, aktuální singl Percs by ale mohl být už předzvěstí netrpělivě očekávaného projektu. Curry se ve skladbě kriticky otírá o novou generaci rapperů, které pomohl zrodit: „Rap game, don't get it/With these dumb-ass niggas, and they don't say shit/Sound like 'Durr, durr, durr', you like 'Oh, that's lit.'“

ROSALÍA – Melamente
Credits: El Guincho, C. Tangana, Rosalía
Label: Sony Music Entertainment Espana

To že taneční kultura flamenco z jihu Španělska není jen historický relikt, dokazuje katalánská zpěvačka Rosalía. Na rytmy flamenca aplikuje postupy současného urban popu, na svém loňském debutu Los Ángeles například spolupracovala s producenty z madridské trapové scény. (Najdete na něm ale i akustickou coververzi I See A Darkness od Bonnie Prince Billyho). Melamente je první singl z letošního roku a mezi spoluautory je i El Guincho, španělský producent míchající ohlasy stylu tropicália a hip hopu.

Esya – Lost
Credits: Ayse Hassan
Label: self-released

Post-punková kapela Savages patří mezi nejoceňovanější kytarové skupiny posledních deseti let. Teď to navíc vypadá, že ani sólové projekty jednotlivých členek by za kapelou nemusely moc zaostávat. Pod jménem Esya momentálně vydává svůj debutový singl basistka Savages Ayse Hassan. Skladba Lost je opatřená temných elektronickým beatem a vokálem na pomezí zpěvu a mluveného slova a společně s minimalistickým videoklipem vytváří hodně industriální atmosféru.

Anna Calvi – Don’t Beat The Girl Out Of My Boy
Credits: Anna Calvi
Label: Domino

Britská zpěvačka Anna Calvi, kterou jsme mohli vidět i na slovenském festivalu Pohoda, poprvé zaujala v roce 2011, kdy vydala debutovou desku a objevila se i v anketním přehledu nových nadějí BBC Sound Of 2011. Od její poslední desky už uplynulo pět let, takže je ten pravý čas na návrat. Anna Calvi vydá celé album Hunter už letos a zatím vypouští do světa pilotní singl Don’t Beat The Girl Out Of My Boy. Na klipu spolupracoval třeba i choreograf FKA Twigs Aaron Sillis.

Spustit audio